Afet Senaryosu ve Tatbikatlar Deneme Sınavı Sorusu #355447

Herhangi bir yer veya bölgedeki deprem tehlikesinin
doğru olarak saptanabilmesi için aşağıdakilerden hangisi yapılmaz?


Bu yer veya bölgenin yakın veya uzağında bulunan deprem kaynak zonlarının (diri fay ve/veya diri fay zonları) iyi bilinmesi veya tahmin edilmesi gerekmektedir.

Bu kaynaklarda oluşan veya oluşabilecek olan depremlerin mekanizmalarının iyi bilinmesi veya tahmin edilmesi gerekmektedir.

Bu kaynaklarda oluşacak olan değişik büyüklüklerdeki depremlerin oluş olasılıklarının iyi bilinmesi veya tahmin edilmesi gerekmektedir.

Kaynaktan yayılan sismik dalgaların ilgilenilen yer veya bölgeye gelene kadar kat ettikleri yol boyunca uğrayacakları azalım veya değişim özelliklerinin iyi bilinmesi veya tahmin edilmesi gerekmektedir.

Uzaydaki yapı ile yerel zemin özelliklerinin genel sismik dalgalar üzerindeki etkilerinin, iyi bilinmesi veya tahmin edilmesi gerekmektedir.


Yanıt Açıklaması:

Herhangi bir yer veya bölgedeki deprem tehlikesinin doğru olarak saptanabilmesi için;

  1. Bu yer veya bölgenin yakın veya uzağında bulunan deprem kaynak zonlarının (diri fay ve/veya diri fay zonları),
  2. Bu kaynaklarda oluşan veya oluşabilecek olan depremlerin mekanizmalarının,
  3. Bu kaynaklarda oluşacak olan değişik büyüklüklerdeki depremlerin oluş olasılıklarının, 
  4. Kaynaktan yayılan sismik dalgaların ilgilenilen yer veya bölgeye gelene kadar kat ettikleri yol boyunca uğrayacakları azalım veya değişim özelliklerinin, 
  5. Yer veya bölgedeki topoğrafik ve jeolojik yapı ile yerel zemin özelliklerinin genel sismik dalgalar üzerindeki etkilerinin, iyi bilinmesi veya tahmin edilmesi gerekmektedir.
Yorumlar
  • 0 Yorum