Aile Ekonomisi Deneme Sınavı Sorusu #1208844

Rosenau, son kitabında uluslar arası ilişkilerde gözle görülen değişimin varlığını vurgulamakta ve küreselleşme olgusuna açıklık kazandırmaktadır. Aşağıdakilerden hangisi bahse konu değişimin kaynaklarından biri değildir?


İnsanların, ideolojilerin, kaynakların, yeniliklerin dünyanın dört bir yanına hızla yayılmasını sağlayan, küresel uzaklıkları yok eden mikro elektronik teknolojilerin gelişimini zorlayan sanayi ötesi sürecin yaşanmakta oluşu.

Ulus devlet hükümetlerinin tek başlarına çözebileceği dünya problemlerinin ortaya çıkışı.

Hükümetlerin ulusal sınırlar içinde ortaya çıkan problemleri çözme yeteneğinin azalmakta oluşu.

Ulusal toplumlar içinde güçlü ortaklıkların ortaya çıkmakta oluşu.

Eğitim, uzmanlık ve yetki kazanımlarında üst düzeylere yükselmiş vatandaşlar arasında devlet otoritesine daha az bağımlı olma isteğinin uyanmakta oluşu.


Yanıt Açıklaması:

Rosenau, son kitabında uluslar arası ilişkilerde gözle görülen değişimin varlığını vurgulamakta ve küreselleşme olgusuna açıklık kazandırmaktadır. Değişimin beş kaynağını aşağıdaki gibi sıralamaktadır (J. Rosenau, 1990: 12-13):

  • İnsanların, ideolojilerin, kaynakların, yeniliklerin dünyanın dört bir yanına hızla yayılmasınısağlayan, küresel uzaklıkları yok eden mikro elektronik teknolojilerin gelişimini zorlayan sanayi ötesi sürecin yaşanmakta oluşu.

  • Ulus devlet hükümetlerinin tek başına çözemeyeceği dünya problemlerinin ortaya çıkışı.

  • Hükümetlerin ulusal sınırlar içinde ortaya çıkan problemleri çözme yeteneğinin azalmakta oluşu.

  • Ulusal toplumlar içinde güçlü ortaklıkların ortaya çıkmakta oluşu.

  • Eğitim, uzmanlık ve yetki kazanımlarında üst düzeylere yükselmiş vatandaşlar arasında devlet otoritesine daha az bağımlı olma isteğinin uyanmakta oluşu.

Yorumlar
  • 0 Yorum