Aile Ekonomisi Deneme Sınavı Sorusu #1303923

İnsana yatırımının, aile davranışlarının anlaşılmasını ve ekonomik analizlerin anlaşılır olması nedenleri üzerinde duran ekonomist olabilir mi?


Becker,

Adam Smith,

Keynes,

Malthus,

Friedman,


Yanıt Açıklaması:

1950'lerden bu yana insana yatırım ve aile davranışının anlaşılması iktisatçıların ilgisini çeken araştırma konuları arasına girmiştir. Buna bağlı olarak ekonomik analizler; * Evlilik kararı,* Boşanma kararı, *Çocuk sahibi olma ve her çocuk için alınan insani yatırım kararı, *Evli kadınların emek gücüne katılma kararı, katılım düzeyi ve zamanı, * Yaşlı ana babanın çocuklarından destek alma kararı ve zamanı, * Bu sayılanlara benzer pek çok aile kararı gibi pek çok kararları alma nedenlerini anlamakta giderek açıklayıcı olmaktadır.

Yıllardır araştırmalarını aile kararları ve beşeri sermaye konularında yoğunlaştıran Becker, ekonomik yaklaşımın doğum oranlarının yüzyıl boyunca sürmekte olan düşüş eğilimini açıklamamıza katkı sağladığını ileri sürmektedir. Becker, aile ekonomisinin yeni bir alan olmasına bağlı olarak ekonominin diğer alanları ile ilgisini kuran bilimsel çalışmanın azlığına dikkat çekmektedir. Aynı şekilde 1950'lerden sonra evli kadınların emek piyasasına hızlı katılımını anlamamızda, son yirmi yıldır yaşanmakta olan boşanma olaylarındaki patlamayı açıklamamızda ve aile yapısındaki pek çok değişimin ortaya çıkış nedenleri bulmamızda yol göstericidir. Bu nedenle aile ekonomisi günümüzde saygın ve gelişmekte olan bir bilim dalıdır. Aileyi anlama konusunda ilerleme kaydetmek sadece ekonomi için değil bütün bilim dalları için önemlidir. Becker,  aile ekonomisindeki bilimsel gelişmelerden yararlanarak makro ekonomiye teorik bir katkı girişiminde bulunmaktadır. Makro ekonomi ile aile ekonomisi arasında ilişki kurma çabasının nedeni hem makro davranışın ekonominin temeli olmasından kaynaklanmakta hem de makro davranışın aile ile bağının uzak ve önemsiz olduğu ile ilgili yaygın düşünceyi sorgulamak istemesinden kaynaklanmaktadır. Makro ekonomiyi, ekonomiye bütünsel bakış olarak tanımlamaktadır. Uzun dönem ekonomik büyüme, ekonomik faaliyette kısa ve uzun dönem dalgalanmalar, sosyal güvenlik nedeniyle jenerasyonlar arasında kurulan ilişki, eşitsizliğin kalıtımsal olarak aktarımı gibi makro ekonomide ulaşılan sonuçların aile kurumuna hak ettiği önem verildiğinde nasıl radikal bir değişim geçirdiğini açıklamaya çalışmaktadır.

Yorumlar
  • 0 Yorum