Aile Ekonomisi Deneme Sınavı Sorusu #1303842

Aşağıdakilerden hangisi Aile davranışı ile ilgili ortak tercih modellerinden ittifak (consensus) modeli ile ilgili olarak söylenemez?


Samuelson tarafından geliştirilmiştir.

Karı kocadan oluşan iki kişilik bir aile düşünülmektedir.

İttifak kararının nasıl alındığı açıklanmamaktadır.

Her bir aile üyesinin kendi mal tüketimine dayanan bireysel fayda fonksiyonları bulunmaktadır

Bencil aile fakat özgeci ebeveyn modelinden oluşmaktadır.


Yanıt Açıklaması:

İttifak modeli Samuelson tarafından tek bir fayda fonksiyonunun maksimize edildiği aile davranışının  koşullarını biçimlendirmek için geliştirilmiştir. Karı kocadan oluşan iki kişilik bir aile düşünülmektedir. Her bir aile üyesinin kendi mal tüketimine dayanan bireysel fayda fonksiyonları bulunmaktadır fakat aralarında kurdukları ittifak ilişkisine bağlı olarak her ikisinin gelirinin toplamından oluşan ortak aile bütçesi kısıtına göre bireysel faydalarının bileşimi olan sosyal refah fonksiyonunu maksimize etmeye razı olmaktadırlar. Ancak Samuelson, ortak refah fonksiyonunun belirlenebilmesi için ailenin nasıl bir ittifak kurduğunu açıklamamaktadır. Diğer bir değişle ittifak kararının nasıl alındığı açıklanmamaktadır. Ancak Becker’in modelinde aile
bencil fakat rasyonel bir grup küçük çocuk ve ailenin diğer üyelerinin iyiliği ile ilgili düşüncesini kendi
fayda fonksiyonuna yansıtan özgeci bir ebeveynden oluşmaktadır.  E seçeneği Samuelson'un değil Becker'in modeliyle ilgili olduğundan cevap E dir. 

Yorumlar
  • 0 Yorum