Aile Ekonomisi Deneme Sınavı Sorusu #1303927

Aile içinde, gelirin ve tüketimin nasıl dağıtılacağı ve alınan benzeri kararlar ekonomi üzerinde etkili midir?


Aile, ekonomi üzerinde etkili değildir,

İş bölümü farklılaşması olmamıştır.

Malların ikame gücünü arttırmamaktadır,

Kamu politikalarını etkilemez,

Aile ekonomik kalkınma üzerinde etkilidir,


Yanıt Açıklaması:

Aile temel sosyal kurumdur. Piyasalarla ilgili ekonomik analiz aile içinde alınan kararları ve faaliyetleri ekonominin inceleme alanına katmamıştır. Ancak aile içinde, zamanın nasıl kullanılacağı, gelirin ve tüketimin nasıl dağılacağı, ebeveynlerin ve çocukların insani sermaye birikiminin nasıl sağlanacağı ile ilgili alınan kararların piyasalarda olan biten üzerinde ve ekonomik kalkınma üzerinde önemli etkileri vardır.

Kadınların piyasa için çalışma kararı almalarında artmıştır. Erkekler de ev işlerine eskisinden fazla katılmaktadır. Cinsler arasındaki iş bölümündeki farklılaşmanın anlamı eskisine kıyasla daha fazla yetişkinin zamanlarını hem emek piyasasında hem de hane içinde kullanmalarıdır. Kadın ve erkek arasında cinsiyete dayalı uzlaşma bozulmaktadır. Kadının emeğinin hane içinde ve erkek emeğinin piyasada kullanılması ile ilgili uzlaşma söz konusu iken piyasa analizinde hane halkı sektörünün ihmal edilmesi önemli bir eksiklik olarak algılanmamaktadır. Her iki sektör de zaman dağılımı ve kaynak dağılımı problemlerini kendi içlerinde ve birbirinden bağımsız olarak çözebiliyorlardı. Bugün, ücretlerdeki, nispi fiyatlardaki, vergilerdeki, sosyal güvenlik programlarındaki ve benzerlerindeki değişiklikler doğrudan doğruya hane halkının zaman kullanımı ve hane halkı üretimini etkilemektedir.

Kadın emeğinin piyasada çalışmayı tercih etmesi üzerine, çocuk ve yaşlı bakımı, okul yemekleri gibi hizmetlerin hane halkı tarafından üretilmesi ortadan kalkmıştır. Bu hizmetlerin üretimi piyasaya transfer olmuştur. İki sektör arasındaki etkileşim hane halkının ihtiyaç duyduğu malların üretiminde her iki sektör arasındaki verimlilik farkı azaldıkça ve üretilen malların birbirini ikame gücü arttıkça daha da artacaktır.

Piyasa işlerine ve piyasa dışı işlere aynı şekilde uygulanmayan çok sayıda ve büyüklükte kamu politikalarının ve programlarının uygulanmaya konmasında artış olmuştur. Bu tür programlar piyasa işi ve piyasa dışı iş ve piyasa üretimi ve piyasa dışı üretim arasına vergi ya da ayrıcalıklar koymaktadırlar. Bu durum hane halkı kararlarını etkilemekte, üretim ve tüketimde verimsizliklere yol açabilmektedir. Kamu politikaları ve programları tasarlanırken bu etkilerin bilincinde olmak gerekmektedir.

Yorumlar
  • 0 Yorum