Aile Ekonomisi Deneme Sınavı Sorusu #1304166

Aşağıdakilerden hangisi Cumhuriyet’in ilânı ile eğitim kurumlarının birleştirilmesine, örgütlenmesine, eğitimin niteliğinin geliştirilmesine ve eğitimin yaygınlaştırılmasına ilişkin yürürlüğe konulan yasal düzenlemelerden biri değildir?


Batılı anlamda modern bir toplum meydana getirecek kadroları yetiştirmek ve özellikle bilimsel zihniyeti yerleştirmek için yükseköğretimde de düzenlemelere gidildi.

Sosyal hizmetin genelliği ilkesi benimsenerek, 1924 Anayasası’na konulan hükümler ile ilköğretim parasız ve zorunlu hale getirilmiştir.

1928 yılında gerçekleştirilen harf devriminden hemen sonra da Türkiye’de büyük bir okuma yazma seferberliği başlatılmıştır.

Cumhuriyet Dönemi’nde üçer yıllık ortaokul ve lise olarak iki devreye ayrıldı.

Kadınların okula gidebilmesi için özel ulaşım ağı geliştirilmiştir.


Yanıt Açıklaması:

Kadın okuryazarlığındaki artış da kayda değerdir. Kadın okuryazarlığı ve okul mezuniyeti, erkeklerden farklı kriterlerden etkilenmektedir. Kadınların okula gidebilmesi Osmanlı’da var olan kültürün değiştiğini göstermektedir. Bu değişimin 1960’lardan sonra gerçekleştiği kadın okuryazarlığının seyrinden görülebilmektedir. 1930’lu yıllarda erkek ve kadın nüfus arasında gözlenen okuryazarlık seviyesindeki farklılığın
zaman içinde azalarak günümüzde 5 puanlık bir farka indiği görülmektedir. Cinsiyet farklılığının en azından okuryazarlık açısından azaldığı söylenebilir. Ancak kadınların okula gidebilmesi için özel ulaşım ağı geliştirilmesi söz konusu değildir.

Yorumlar
  • 0 Yorum