Aile Ekonomisi Deneme Sınavı Sorusu #1304207

Aşağıdakilerden hangisi Japon araştırmacı Murakami’nin Japonya ve Türkiye için yapmış olduğu kıyaslamalardan çıkardığı sonuç ve önerilerden biri değildir?


Türkiye’de aile sorunları ile ilgili Sosyo-kültürel farklılıklar, bölgesel farklılıklar, değerler arasındaki farklılıklar Japonya’dan çok daha fazla problemli alanlar olarak görülmektedir.

 

Türkiye’de ev kadını statüsündeki kadınların oransal çokluğu çözülmesi gereken bir problemdir.

 

Aile bağının Türkiye’de Japonya’dan daha güçlü olduğu gözlenmektedir.

 

Türkiye’de genç nesil oranı düşmekte, Japonya’da ise artmaktadır.

Her iki ülkede de hane büyüklüğü giderek küçülmektedir.


Yanıt Açıklaması:

Türkiye’de aile sorunları ile ilgili sosyo-kültürel farklılıklar, bölgesel farklılıklar, değerler arasındaki farklılıklar Japonya’dan çok daha fazla problemli alanlar olarak görülmektedir. Bu nedenle Türkiye çapında düşünülen genel çözümlere yönelik çabalar yetersiz ve bazı sorunlar için faydasız kalabilir. Türkiye’de ev kadını statüsündeki kadınların oransal çokluğu çözülmesi gereken bir problemdir. Oranın yüksekliğinin altında yatan neden, değer yargılarından daha çok eğitim konusundaki fırsat eşitsizliğinin bir sonucudur .Aile bağının Türkiye’de Japonya’dan daha güçlü olduğu gözlenmektedir. Ancak gelecekte de bu durumu koruyup koruyamayacağı soru işaretidir ve aileye yönelik niteliksel araştırmalara ihtiyaç vardır. Her iki ülkede de çocuk sayısı azalmakta ve yaşlıların nüfusa oranı artmaktadır. Ancak, Japonya’da her iki eğilim de Türkiye’den çok daha yüksektir. Her iki ülkede de hane büyüklüğü giderek küçülmektedir. Türkiye’de ortalama hane halkı sayısı Japonya’dan daha fazladır. Ancak hane halkı sayısı gelecekte azalma yönünde seyretmektedir. Bu durum yaşlı insanların bakımının düşünülmesi ve çözüm bulunması gereken bir problem olarak yükselmesine neden olmaktadır.

Yorumlar
  • 0 Yorum