Aile Ekonomisi Deneme Sınavı Sorusu #1145802

I. Ülke sınırları serbest ticarete kapalıdır. II. Topraklar küçük birimler halinde dağılmaktadır. III. Ekonominin temelini hayvancılık oluşturmaktadır.                 Yukarıda kapitalizmden önce Osmanlı İmparatorluğu'nun toplumsal düzeni ile ilgili verilen bilgilerden hangileri doğrudur?


Yalnız I

Yalnız II

Yalnız III

I ve II

I, II ve III


Yanıt Açıklaması:

Kapitalizm gelmeden önce Osmanlı düzeni, kendisinden önce gelen Bizans ve Doğu Roma örneklerini andırmaktadır (Keyder, 1993: 15-16) Bizans imparatorları iktidarın meşruiyetini korumanın yolunu bulmuşlardır. Bağımsız köylülerin her yıl ödemeleri gereken verginin aksatılmadan ödenmesini sağlamak gerekmektedir. Ticaret, etkin bir vergilendirme ve ülke sınırlarının serbest ticarete kapatılması yolu ile merkezi otorite tarafından kontrol altına alınmıştır. Böylece iktisadi artığın yeterli bir bölümünün saraya
aktarılması iktidarı sürdürmenin garantisi olmaktadır. Aynı yaklaşım Osmanlı’da da bulunmaktadır. Bu nedenle imparatorluğun topraklarının çoğu küçük birimler halinde dağılmaktadır. Ekonominin temeli tarıma dayanmaktadır. Tahıl, pirinç, sıvı yağ, pamuk, deri ve yün üretilmektedir. Üretimin büyük bir bölümü kentlerin iaşesine yaramaktadır. Osmanlı üretimi, teknik yenilikler yetersiz olduğundan miktar ve kalite bakımından durağandır. İmparatorluk halkının gereksinmelerine ancak cevap vermektedir. Dışarıdan gelen hammadde isteklerini karşılayacak güçte değildir. Doğru yanıt D'dir.

Yorumlar
  • 0 Yorum