Aile Ekonomisi Deneme Sınavı Sorusu #1291806

Aşağıdakilerden hangisi Yeni devlet politikalarından çocuk bakımı hizmetinde hizmetin kendisi devam ederken, sunumu ve finansmanının uygulanmasında yer almamaktadır ? 


Gündüz bakım evinin ücretinin bir kısmını ebeveynlere geri ödüyor olabilir

Yerel gündüz bakım evleri (kreşler) ile kamu ajansıarasında yapılan sözleşmelerle hizmeti satın alıyor olabilir

Ebeveynlere istedikleri yerden satın almaları için (arkadaşlarından, komşularından, aile üyelerinden, özel merkezlerden vb) kuponlar verebilir

İşverene çocuk bakım hizmeti karşılığında vergi muafiyeti ve/veya çocuk bakımı vergi kredileri sağlıyor olabilir

Aile yardımlarının çoğunluğu bu finansal desteğe dayanmaktadır.

 

Yanıt Açıklaması:

Kamu hizmeti olarak tanımlanan alanlar için, gönüllü veya kâr amacı güden kurumlarla yapılan anlaşmalarla hizmetin satın alınması bir başka hizmet sağlama yöntemidir.

Bu beş yolun hepsinde, dolaylı veya dolaysız olarak, kamu otoritesi yönlendirici olarak rol oynamaktadır.

Bir bütün olarak yardımlar kamu tarafından yönetilmekte veya sübvanse edilmektedir. Fakat artık büyük oranda kamu tarafından üretilmemektedir. Politikanın adının “sosyal”liğini koruması, hukuki veya mali araçlar aracılığı ile kamu müdahalesinin yapılıyor oluşunun devam etmesinden kaynaklanmaktadır.

Çocuk bakımı üzerinde bu değişimi örneklemek mümkündür: Hizmet başlangıçta kamu günlük bakım evleri aracılığı ile sunulmuştur. Günümüzde ise üretim genellikle özel sektör eliyle yapılmaktadır. Fakat finansmanı gene ortak havuz aracılığı ile yapılmaktadır. Örneğin devlet a) gündüz bakım evinin ücretinin bir kısmını ebeveynlere geri ödüyor olabilir; b) yerel gündüz bakım evleri (kreşler) ile kamu ajansıarasında yapılan sözleşmelerle hizmeti satın alıyor olabilir; c) ebeveynlere istedikleri yerden satın almaları için (arkadaşlarından, komşularından, aile üyelerinden, özel merkezlerden vb) kuponlar verebilir; d) işverene çocuk bakım hizmeti karşılığında vergi muafiyeti ve/veya çocuk bakımı vergi kredileri sağlıyor olabilir; e) bünyesinde çocuk bakım tesisini de barındıran bir kompleksin yapımı için bir yerel çocuk fonu kurarak buraya kaynak aktarılmasını sağlıyor olabilir. Diğer bir ifade ile hizmetin kendisi devam ederken, sunumu ve finansmanı çok çeşitli şekillere girmektedir.

Yorumlar
  • 0 Yorum