Aile İçi Uyumlu Etkileşim Deneme Sınavı Sorusu #1079594

Aşağıdakilerden hangisi Minnesota Eş Programı’nı geliştiren David Johnston'un eşler arası diyalog ve etkili bir geribildirim süreci için bulunduğu önerilerden biridir?


Davranıştan çok kişi üzerinde odaklanmak

Uygun olan zamandan çok mekana odaklanmak

Gözlemlerden çok yorumlara odaklanmak

Ben dilini kullanmak

Alternatif çözümler yerine tavsiyelerde bulunmak


Yanıt Açıklaması:

Minnesota Eş Programı’nı geliştiren David Johnston eşler arası diyalog ve etkili bir geribildirim süreci için şu önerilerde bulunmaktadır:

“Ben” dilini kullanmak: O¨rneğin; “C¸ok sorumsuzsun, kirli bulaşıklarını ortalıkta bırakıyorsun” demek yerine “Kirli bulaşıklarını ortada bırakıp kaldırmadığında çok rahatsızlık duyuyorum” demek.

Kişiden çok davranış üzerinde odaklanmak:“C¸ok tembelsin, öyle sorumsuzsun ki sürekli senin yarattığın pisliği ben temizliyorum” yerine “Kirli bulaşıklarını yıkar mısın lütfen, onları lavaboda yığılmış halde görmek beni rahatsız ediyor” demek

Yorumlara ya da yargılamalardan çok gözlemlere odaklanmak: “Ortalıkta bıraktığın kirli bulaşıklar dağ gibi olmuş” bir gözlemken “Sürekli kirli bulaşıkları etrafta bırakıyorsun, nasıl hissettiğimi hiç önemsemiyorsun” bir yorum, “Ne tür bir insan bunca kirli bulaşığı ortalıkta bırakır ki” bir yargı cümlesidir.

Süreç içerisinde yapılan gözlemlere odaklanmak: O¨rneğin “geçen hafta üç kere senin ortalıkta bıraktığın kirli bulaşıkları kaldırdım” ölçülmüş ve süreci belirten bir ifadeyken “her zaman senin kirli bulaşıklarını ben topluyorum” abartılmış bir ifadedir.

Bir tavsiyede bulunmak yerine alternatif çözümler içeren fikirler paylaşmak: “Yemeğin biter bitmez bulaşıkları ortadan kaldırmalısın” bir tavsiye hatta emir cümlesiyken “Ortalıktaki kirli bulaşıklar beni çok rahatsız ediyor, yedikten sonra kaldırsan ya da hiç değilse ben eve gelmeden önce kaldırsan ya da yemeğini mutfakta yesen nasıl olur? alternatifleri belirten bir cümledir.

Alıcının işlemleyebileceği miktara odaklanmak: Tepkilerin yoğunluğu eşinizi yıldırabilir ve yük çok fazla gelebilir.

Uygun olan zaman ve mekana odaklanmak: Başka uyaranların iletilen mesajı engellemeyeceği zaman ve ortamlarda geribildirim sağlamak. O¨rn; eşiniz önemli bir iş üzerinde çalışırken ya da yüksek sesle maç izlerken değil. Doğru cevap D'dir.

Yorumlar
  • 0 Yorum