Aile Katılımı ve İşbirliği Deneme Sınavı Sorusu #980720

Danışana daha uygun davranış geliştirmesini, düşünce ve duygularını açıklamada yeni bir yapı, çerçeve oluşturarak sağlamayı amaçlayan teknik hangisidir?


Dinleme

Yansıtma

Yapılandırma

Önderlik

Yorumlama


Yanıt Açıklaması:

Dinleme Teknikleri: Psikolojik danışmanın başlangıcında, ilk konuşmadan sonra, danışman danışana kendisini ve sorununu anlatmasına yardım ve danışanın yararlanabileceği atmosferi oluşturma düşüncesi içindedir.

• Yansıtma ve Açıklığa Kavuşturma Teknikleri: Birçok danışman yansıtma ve açıklığa kavuşturmayı psikolojik danışmanın kalbi saymaktadır.  Bu tekniğin kullanılmasında danışanın söylediklerini tekrarlamak, yeniden yapılandırmak, açıklığa kavuşturmak ve özetleyerek açıklık getirmek kategorileri dikkati çekmektedir.

• Önderlik Teknikleri (Yöneltme): Önderlikten kasıt, danışmanın daha etkili rol oynaması ve bazı sorumluluklar yüklenmesidir. Önderlik, belirlenen psikolojik danışma amacına ulaşmada, çıkılan basamaklarda, bir basamaktan diğerine hareket etmedeki yardım olarak kabul edilmektedir.

• Yorumlama: Danışanın düşüncelerini, duygularını ve davranışlarını yorumlama psikolojik danışma ilişkilerinin önemli bir konusu olmaktadır. Dinamik psikolojik danışmada kullanılan yorumlama tekniği, danışana daha uygun davranış geliştirmesini, düşünce ve duygularını açıklamada yeni bir yapı, çerçeve oluşturarak sağlamayı amaçlamaktadır.

Yapılandırma: Danışmanın, psikolojik danışmanın ne olduğuna, ilişkilerin neler olduğuna ve nasıl gelişmesinin beklendiğine ilişkin bilgiler vermesiyle yapılandırma oluşmaktadır. Amaç, danışanın bu ilişkiden en iyi biçimde ve düzeyde yararlanmasını sağlamak olmaktadır.

Doğru cevap E şıkkıdır.

Yorumlar
  • 0 Yorum