Aile Katılımı ve İşbirliği Deneme Sınavı Sorusu #1012936

Engelli aile bireylerinin tepkilerini açıklayan modellerden Sosyal çevre modelinin hangi sistemi bireyin psikolojik yeterliklerini içermektedir.


Ontojenik Sistem

Mikrosistem

Ekosistem

Mezosistem

Makrosistem


Yanıt Açıklaması:

Engele karşı tepkileri, her ailenin özelliklerine göre farklılık göstermektedir. Bu farklılıklar ailelerin engele karşı ortak tepkilerini açıklayan modellere yansımaktadır. Bu modellerde iki temel yaklaşım vardır. Aşama modeli ve bütünleyici yaklaşımdır.
Aşama modeli uzmanlar ve aileler tarafından kabul gören bir modeldir. Temelini sosyal çevre modelinin oluşturduğu bütünleyici yaklaşım ise uyumun
hem ailenin hem de çocuğun ihtiyaçlarını karşılamasının gelişimsel bir süreci olduğunu vurgular. Sosyal çevre modeli aynı zamanda stres ile başa
çıkmada kullanılan bir modeldir. Bu model birbirini kapsayan 5 sistemden oluşur. Bu sistemler ontojenik, mikrosistem, ekosistem, mezosistem ve makrosistemden oluşur.
Ontojenik Sistem: Bireyin psikolojik yeterliliklerini içeren sistemdir.
Mikrosistem: Ontojenik sistemi kapsayan ve aile üyeleri arasındaki etkileşimin doğasını içeren sistemdir.
Ekosistem: Mikrosistemi kapsayan ve uyumu kolaylaştırmak için kullanılabilir sosyal destekleri ve durağan çevreyi içeren sistemdir.

Mezosistem: Ekosistemi kapsayan ve bireysel işlevlerin içerisinde gerçekleştirildiği iki ya da ikiden fazla ortamı kapsayan sistemdir.
Makrosistem: Bütün sistemleri kapsayan ve modern aile hayatını çevreleyen kültürel inançları, değerleri ve tutumları içeren sistemdir.

Yorumlar
  • 0 Yorum