Aile Katılımı ve İşbirliği Deneme Sınavı Sorusu #989448

Engelli kardeşe sahip engelli olmayan çocuklarda kardeşler arası ilişkilere ilişkin aşağıdaki bilgilerden hangisi doğrudur?


Engelli çocuğa sahip ailelerde; büyük kız kardeşler, ev işleri ve engelli çocuğun bakımıyla ilgili olarak erkek kardeşlerden daha fazla sorumluluk üstlenmektedirler.

Engelli kardeşe sahip çocuklarla yapılan araştırmalara bakıldığında, bu deneyimlerin çocukların sosyal ve duygusal yaşamlarına olumlu yönde etkilediği görülmektedir.

Tüm bu çalışmalar göz önüne alındığında yalnızca yaş, cinsiyet ve yetersizlik türünün kardeşlik ilişkilerini etkilediği görülmektedir.

Normal gelişim gösteren kardeşlerin, yetersizliği anlayacak yaşta olmaları veya yetersizlik hakkında bilgilenmiş ve kendilerini bu sorunla baş edebilecek yeterlilikte görmelerinin uyuma bir etkisi yoktur.

Araştırmalar engelli çocukların engelli olmayan kız kardeşlerinin daha az uyum problemleriyle karşı karşıya olduklarını belirtmişlerdir.


Yanıt Açıklaması:
  • Engelli çocuğa sahip ailelerde; büyük kız kardeşler, ev işleri ve engelli çocuğun bakımıyla ilgili olarak erkek kardeşlerden daha
    fazla sorumluluk üstlenmektedirler.
  • Engelli kardeşe sahip çocuklarla yapılan
    araştırmalara bakıldığında, bu deneyimlerin çocukların sosyal ve duygusal yaşamlarına zarar verici olabileceği görülmektedir
  • Tüm bu çalışmalar göz önüne alındığında yaş, cinsiyet, yetersizlik türü, doğum sırası gibi faktörlerin kardeşlik
    ilişkilerini etkilediği görülmektedir.
  • Araştırmalar engelli çocukların engelli olmayan kız kardeşlerinin daha çok uyum problemleriyle karşı karşıya olduklarını belirtmişlerdir.
  • Normal gelişim gösteren kardeşlerin, yetersizliği anlayacak yaşta olmaları veya yetersizlik hakkında bilgilenmiş ve kendilerini bu sorunla baş edebilecek yeterlilikte görmeleri duruma daha iyi uyum sağlamalarını kolaylaştıracaktır.

Doğru yanıt A seçeneğidir.

Yorumlar
  • 0 Yorum