Aile Psikolojisi ve Eğitimi Deneme Sınavı Sorusu #1126090

"20-30 yaşlarında, 12 yıldan az evlilik süresine sahip kişilerin, sorunlarla baş edebilme yetersizliği ya da hayal kırıklıklarına bağlı olarak, kısa süreli, duygusal yakınlığı az olan bir ilişki yaşamasıdır" şeklinde tarif edilen evlilik dışı ilişki tipi aşağıdakilerden hangisidir?


Dışarıda bir ilişki

Yakınlığı olmayan ilişkiler

Çatışmadan kaçınma ilişkileri

Boş yuva ilişkileri

Cinsel bağımlılığı olan ilişkiler


Yanıt Açıklaması:

Evlilik Dışı İlişki Tipleri

  1. Duygusal ilişki; genelde kadınlar tarafından yaşanır ve bu tür bir ilişkiyi bitirmek cinsel boyutta yaşanan bir ilişkiyi bitirmekten daha zordur.
  2. Cinsel ilişki
  3. Her ikisinin birlikte yaşandığı ilişki; bitirilmesi en zor ilişki tipidir.

Amaçlarına göre evlilik dışı ilişkinin sınıflandırılması;

  • Çatışmadan kaçınma ilişkileri; 20-30 yaşlarında, 12 yıldan az evlilik süresine sahip kişilerin, sorunlarla baş edebilme yetersizliği ya da hayal kırıklıklarına bağlı olarak, kısa süreli, duygusal yakınlığı az olan bir ilişki yaşamasıdır. Böylece çatışma yön değiştirir.
  • Boş yuva ilişkileri; 40 yaş üzeri, 20 yıldan fazla evlilik süresine sahip, genelde erkeklerde, çocukların evden ayrılmasından sonra görülür. Arzularla sorumlulukların çelişmesi sonucudur. Duygusal boyutu fazladır. Boşanma olasılığı ortalamanın üstündedir. Eşte depresyon, çiftte iletişim sorunları görülebilir.
  • Dışarıda bir ilişki; 15 yıldan kısa süreli evliliklerde, yaşa bağlı olmaksızın görülür. Aslında eş evliliği bitirmek istemektedir ancak bunun sorumluluğunu almaktan kaçınır. Eşini bu şekilde ilişkiyi bitirmeye zorlar. Duygusal yakınlık olabilir, 6 ay 2 yıl civarı sürer.
  • Yakınlığı olmayan ilişkiler; eşler arası yakınlaşmanın sıkıcı boğucu bir hal alması nedeniyle kısa süreli ve çok az duygusal yakınlık yaşanarak sürdürülen ilişkidir. 20-30 yaş arasında altı yıldan kısa süreli evliliği olanlarda görülen kısa süreli ilişkilerdir.
  • Cinsel bağımlılığı olan ilişkiler; duygusal yakınlık içermeyen, yaş ve evlilik süresine bağlı olmaksızın erkekler tarafından yaşanan ilişkilerdir.

Bir sadakatsizlik olayından sonra ilişkilerine devam edebilmek için çiftler;

  • acı veren duyguları azaltmak için ellerinden geleni yapması,
  • sadakatsizliğin nasıl oluştuğunu anlaması,
  • birlikte ileri adım atma konusunda ortak karar alabilmesi, gerekmektedir.
Yorumlar
  • 0 Yorum