Aile Psikolojisi ve Eğitimi Deneme Sınavı Sorusu #874930

Aşağıdaki seçeneklerin hangisinde, dolaylı zorbalığa uygun örnek bir verilmiştir?


Sinan'ın yolu sürekli okul arkadaşları tarafından kesilmekte, geçişi engellenmekte, Sinan yolunu değiştirmek ve uzatmak zorunda kalmaktadır.

Sami, Yusuf ve Kadir'den oluşan okul çetesi, Kerim Can'ı her gördüklerinde itip kakmakta, üzerindeki para ya da eşyaları almaktadır.

Melih'in boyu akranlarına göre kısa olduğundan, sınıfındaki bir grup öğrenci Melih'e sürekli bodur, güdük, cüce gibi lakaplarla seslenmektedir.

Tüm ödevlerini eksiksiz yapan Tuğçe'ye sınıf arkadaşları tepki göstermekte; öğretmen yalakası şeklinde hitaplar ederek küçük düşürmektedirler.

Başka bir okuldan nakil gelen Merve, ne yaparsa yapsın kızların önceden oluşturduğu gruba girememekte, dışlanmaktadır. 


Yanıt Açıklaması:

Doğrudan Zorba Davranış: Ebeveynler ve öğretmenler tarafından fark edilmesi daha kolaydır. Vurmak, itmek, engellemek, düşmanca hareket etmek, korkutmak, hakaret etmek, küçük düşürmek, bağırmak, lakap takmak gibi davranışları içerir.

Dolaylı Zorba Davranış: Ebeveynler ve öğretmenler tarafından tespit edilmesi daha güçtür. Arkadaş ilişkilerini bozmak, gruptan dışlamak, görmezlikten gelmek, şantaj yapmak ya da dedikodu çıkarmak gibi davranışları içerir.

Yorumlar
  • 0 Yorum