Aile Psikolojisi ve Eğitimi Deneme Sınavı Sorusu #1366074
Farklı şiddet türlerinden görünülebilirliği en az olan şiddet türü aşağıdakilerden hangisidir?
Sokakta şiddet |
Fiziksel şiddet |
Cinsel şiddet |
Ev içi şiddet |
Çalışma ortamında (işyerinde) şiddet |
Sokakta şiddet: Ortama göre yapılan bu sınıflamada şiddetin en sık görüldüğü yer sokaktır. Adam öldürmeden yaralamaya, tecavüzden gaspa, futbol takımı taraftarlarının uyguladığı şiddetten çetelere, politik grupların uyguladığı şiddetten muhalif grupları bastırmak amacıyla devlet eliyle uygulanan şiddete tümü bu gruba girmektedir.
Fiziksel şiddet: Tokat atmak, tekmelemek, yumruklamak, hırpalamak, kolunu bükmek, boğazını sıkmak, bağlamak, saçını çekmek, kesici veya vurucu aletlerle yaralamak, kezzap veya kaynar suyla yakmak, vücudunda sigara söndürmek, ellerini, ayaklarını ezmek, sakat bırakmak, işkence yapmak, sağlıksız koşullarda yaşamaya mecbur bırakmak, sağlık hizmetlerinden yararlanmasına engel olarak bedensel zarar görmesine neden olmak gibi eylemler fiziksel şiddet içeren eylemlerdir.
Cinsel şiddet: Kişiyi istemediği yerde, istemediği zamanda ve istemediği biçimlerde cinsel ilişkiye zorlamak, başkalarıyla cinsel ilişkiye zorlamak, cinsel organlarına zarar vermek, çocuk doğurmaya ya da doğurmamaya, kürtaja, enseste, fuhuşa zorlamak, zorla evlendirmek, telefonla-mektupla ya da sözlü olarak cinsel içerikli rahatsızlık verici davranışlarda bulunmak gibi eylemler cinsel şiddet içeren eylemlerdir.
Ev içi şiddet: Çocuk, kadın ve yaşlıların en sık olarak şiddet davranışına maruz kaldığı ortam evin içerisidir. Aslında bize dışarıya kapalılığı nedeni ile güvende olduğumuz duygusu veren ev içi ortam, şiddet davranışının uygulandığı durumlarda, bu davranışın görünebilirliliğini azaltma işlevi görmektedir. Özellikle kadına yönelik ev içi şiddette güç ve iktidar ilişkilerinin önemli bir rolü olduğuna inanılmaktadır. Kişilerin yakın ilişki içerisinde bulunuyor olmaları, güç ve iktidar ilişkilerinin önemli rol oynaması da ev içi şiddetin görünebilirliliğini azaltmaktadır.
Çalışma ortamında (işyerinde) şiddet: Çalışma ortamlarında da tıpkı diğer ortamlarda olduğu gibi fiziksel ve cinsel şiddet davranışına rastlanmaktadır. Ancak son yıllarda, hukuki yönüyle de, çalışma ortamına özgü bir şiddet türü tanımlanmıştır. Literatürde ‘mobbing’ adıyla anılan bu şiddet türüne en uygun karşılık ‘yıldırma’ dır. İşyerlerinde, genellikle hedefi kişinin işyerinden ayrılmasını sağlamak olan, kişilere üstleri, eşit düzeyde çalışanlar ve altlarında çalışanlarca sistematik bir şekilde uygulanan kötü muamale, tehdit, aşağılama gibi davranışlara yıldırma denir. Çoğu zaman bir veya birden fazla kişi tarafından, başka bir bireye yöneltilen ve o bireyi çaresiz ve savunmasız bir duruma getiren yıldırma, süregelen faaliyetlerle bireyin çaresiz durumdan çıkmasını engelleyen düşmanca ve ahlaka aykırı davranışları da içeren bir kavramdır. Ülkemizde son yıllarda bu nedenle çalışanların hukuki mekanizmalara başvurusunda önemli artışlar mevcuttur. 2012 yılı itibarı ile başvuru sayısının on bini geçtiği bildirilmektedir.
Yorumlar
- 0 Yorum