Aile Psikolojisi ve Eğitimi Deneme Sınavı Sorusu #1126105

Boşanmanın altı paralel istasyondan yani ardı ardına gelen altı evreden oluştuğunu ileri süren boşanma kuramına göre evlilik döneminde oluşturulan arkadaş ilişkilerinde hayal kırıklıklarının yaşandığı, eski arkadaşlarından ayrılmak zorunda kalınabilen ve terk edilme hissedilen evre aşağıdakilerden hangisidir?


Sosyal boşanma

Ebeveyn olarak boşanma

Ekonomik boşanma

Duygusal boşanma

Ruhsal boşanma


Yanıt Açıklaması:

Boşanmanın Altı İstasyonu

Boşanmanın 6 paralel istasyondan yani ardı ardına gelen 6 evreden oluştuğunu ileri sürer.

  1. Duygusal boşanma; evliliğin çözülme sürecidir. Eşlerden en az birinde duygusal isteklilik ve arzularda azalma gözlenir. Bilinçli ya da bilinçsiz çekilme ve umursamama vardır. Evliliğin kötüye gittiğinin ilk göstergesidir. Eşler burada sosyal olarak birlikte hareket etse de birbirlerine olan güvenleri ve çekicilikleri yok olmaktadır.
  2. Yasal boşanma; adalet önünde evlenme sözleşmesinin sona ermesidir.
  3. Ekonomik boşanma; karı ve kocanın para, mal, mülkünün paylaşılmasıdır.
  4. Ebeveyn olarak boşanma; eşler birbirinden boşansa da anne baba rolleri devam etmektedir. Çocukların nerede kalacağına karar vermek gerekir. Mahkemeler velayet konusunda anneyi tercih etmektedir. Ancak çocuk eğitimi ve yetiştirilmesi sırasında sorunlar yaşanabilmektedir.
  5. Sosyal boşanma; evlilik döneminde oluşturulan arkadaş ilişkilerinde hayal kırıklıkları yaşanmaktadır. Eski arkadaşlarından ayrılmak zorunda kalabilirler. Terk edilme hissederler.
  6. Ruhsal boşanma; en son ve en zor aşamadır. Eşin kişiliğinden kendininkinin ayrışması ve eşin yokluğunun etkisini hissetmektir. Yeni ayrılmış eşlerin her biri yeterlilik ve bağımsızlıklarını geliştirmeye çalışır. Her bir eş, eşinin desteği olmaksızın başarısızlıkları için suçlayıcı biri olmadan tek başına yaşamayı öğrenir.
Yorumlar
  • 0 Yorum