Aile Psikolojisi ve Eğitimi Deneme Sınavı Sorusu #1366137

Aşağıdakilerden hangisi kadına yönelik şiddete maruz kalan kadınlar arasında en sık görülen ruhsal bozukluklardan birisidir?


 Akıl sağlığı bozukluğu

Umutsuzluk

Karşı olma karşı gelme bozukluğu

Travma sonrası stres bozukluğu

Duygu davranış bozukluğu


Yanıt Açıklaması:

Aile İçi Şiddetin Kadın Üzerine Etkileri
Yapılan araştırmalar aile içi olsun ya da olmasın kadına yönelik cinsiyetçi şiddetin, kadında birçok bedensel ve ruhsal etkiye neden olduğunu göstermektedir. Hatırlanacağı gibi aile içi şiddeti diğer şiddet türlerinden ayıran en önemli özelliğin devamlı olma riski olduğu belirtilmişti. Süreğen olarak şiddete maruz kalmak kadınlarda sık olarak bu durumdan kurtulamayacakları, ellerinden bir şey gelmeyeceği, bu durumun çözümsüz olduğu sonucuna götürür. Varılan bu nokta öğrenilmiş çaresizlik kavramı ile açıklanmaktadır. Bu durumda kişi içerisinde bulunduğu koşullara duyarsızlaşmaya başlamaktadır. Duyarsızlaşma bir şekilde karşı karşıya kaldığı sorunla baş etmesini sağlayan, aslında işlevsiz, bir uyum mekanizması işlevi görmektedir.
Şiddet gören kadınlar, maruziyeti mümkün olduğu kadar geciktirmek için çoğu zaman nafile olan önlemler alma çabasına girmektedirler. Bunun için tetikleyici olabilecek olayları kontrol altına almaya çalışmaktadırlar. Bu durum uzun veya orta vadeli planlamalar yapmak yerine kısa vadeli hatta günlük planlamalar yapmalarına, olaylara daha farklı açılardan bakamamalarına neden olmaktadır.
Kadınlar, erkelere göre daha fazla ruh sağlığı hizmetlerine başvurmaktadırlar. Bu başvuruları sırasında evliliklerinde sorun olduğunu belirten kadınların önemlice bir kısmı eşlerinden şiddet gördüklerini belirtmektedirler. Kadına yönelik şiddete maruz kalan kadınlar arasında en sık görülen ruhsal bozukluklar travma sonrası stres bozukluğu ve depresyondur.  

Yorumlar
  • 0 Yorum