Aile Sağlığı Deneme Sınavı Sorusu #902877

Erkek üreme hücresi olan sperm ile ilgili bilgilerden hangisi yanlıştır?


Sperm üretimi ergenlik (buluğ çağı) ile başlar.

Sperm üretimi hayatın sonuna kadar devam eder.

Kadın ovülasyonu gibi erkeklerde de belirli dönemlerde sperm üretilir.

Doğumda erkek yumurtalarında sperm üretecek ana sperm hücreleri bulunur.

Sperm hücresinin gelişimini tamamlayıp olgun hale gelişi, yaklaşık 70 gün sürer.


Yanıt Açıklaması:

Erkek üreme hücresi olan sperm, yumurtalarda üretilmektedir. Üretim, kadınlardakinden farklı olarak ergenlik (buluğ çağı) ile başlayıp hayatın sonuna kadar devam eder. Kadın periyodunda ayda bir kez yumurtalama (ovülasyon) ile bir adet (nadiren birkaç) yumurta hücresi (ovum) oluşmasına rağmen, erkekte sperm üretimi süreklidir. Doğumda erkek yumurtalarında sperm üretecek ana sperm hücreleri (spermatogonium) bulunur. Ergenliğe kadar bu hücreler, pasif durumdadır. Ergenlikte beyinden salgılanan hormonların (FSH, LH)
artışı, bu hücrelerin aktif hale gelmesini sağlar. FSH ve LH artışı ile yumurta içindeki ana sperm hücrelerinde bölünme başlar.

Oluşan yeni hücreler de çeşitli bölünme, gelişme ve farklılaşma aşamalarından geçerek “sperm” haline gelirler. Oluşan yeni hücreler de çeşitli bölünme, gelişme ve farklılaşma aşamalarından geçerek “sperm” haline gelirler. Yumurtalarda, dakikada yaklaşık 50-200 bin adet sperm üretilir. Yumurtanın içindeki kanallarda oluşan spermler, yumurtanın üst kutbundaki “epididim” adı verilen kanal sistemi içine girerler. Burada da olgunlaşmaya devam eden spermler, epididimin kuyruk kısmına geldiklerinde bağımsız hareket kabiliyeti kazanmış olurlar. Bir sperm hücresinin gelişimini tamamlayıp olgun hale gelişi, yaklaşık 70 gün sürmektedir.

Yorumlar
  • 0 Yorum