Aile Sosyolojisi Deneme Sınavı Sorusu #855771

Can ve Cemile'nin ifadeleri sırasıyla aşağıda verilen hangi kuramlarla örtüşmektedir?

Çocukların yetiştirilmesindeki aileleri geleneksellik ve modernlik boyutlarında ve yapısal yönden ayrımı yapılan aile türleri gözetildiğinde aşağıdaki özelliklerden hangisi gecekondu ailelerinin özellikleri arasında yer alır?


Geleneksel ailedir.

Çocuklar, küçük yaşlardan başlayarak, aileye ekonomik güç olarak katkıda bulunurlar.

Çocuklar, aile ve yakın çevresi dışında daha başıboş davranmakta, çocuk suçlarına ve kötü
alışkanlıklara daha elverişli ortam bulmaktadır.

Başka ailelerle görüşme çok az olabilmektedir.

Çocukların, en büyük sorunu okul dışındaki zamanların değerlendirmede güçlük çekmeleri ve  oyun arkadaşlarından yoksun kalmalarıdır.


Yanıt Açıklaması:

Gecekondu aileleri gelenekselliğin ve modernliğin birlikte yaşandığı geçiş süreci aileleridir. Genel olarak, köylerden kopup kentlere gelenlerin barındıkları mekansal alanların ailelerdir. Bu ailelerin kentsel bütünleşme sorunları bulunmaktadır ve genellikle de yalnızlığa itilmişlerdir. Bu ailelerde ortalama çocuk sayısı kırsal aileye bakarak az, kentsel aileye bakarak daha çoktur. Toplumsal dayanışma ve toplumsal baskı, gecekondu bölgelerde köylere bakarak daha azdır. Çocuklar, aile ve yakın çevresi dışında daha başıboş davranmakta, çocuk suçlarına ve kötü alışkanlıklara daha elverişli ortam bulmaktadır. Çocuklar, aileye ekonomik yönden katkıda bulunduğu için, okul ikinci planda kalmaktadır. A ve B şıkkında verilen ifadeler kırsal ailelerin özellikleridir. D ve E şıkkında verilen özellikler ise kentsel ailelerin özellikleridir. Dolayısıyla doğru cevap C şıkkıdır.

Yorumlar
  • 0 Yorum