Aile Sosyolojisi Deneme Sınavı Sorusu #847550

Kendini merkez alan, disiplinsiz, sorumsuz ve bozucu davranış özellikleri gösteren çocuklar hangi aile tutumu içinde yetişmişlerdir?


Otoriter

İlgisiz

Aşırı koruyucu

Demokratik

İzin verici - gevşek


Yanıt Açıklaması:

Berzonsky’e göre, otoriter tutum sahibi ailelerde koşullu kabul vardır. Bu aile ortamında yetişen çocuk oldukça gelenekseldir ve otoriteye bağımlı, düşüncelerinde esnek olmayan, katı kişilerdir.

İlgisiz ana-baba tutumunda gevşek disiplin ve kontrol söz konusudur. Bu aile ortamında yetişen çocuklar, düşmanca duygular içindedir ve genellikle bu düşmanlığı anti-sosyal saldırganlık olarak dışa vurur.

 Aşırı koruyucu ana-baba tutumlarıyla karşılaşan çocuklar, ana-babalarından sevgi ve sıcaklık görmektedir. Çocuğun ne zaman ne yapmaları  gerektiğine de ana baba karar vermektedir. Bu tutumla büyüyen çocuklar ise bağımlı, pasiftir.

 Demokratik ana-baba tutumlarında çocuğa esnek bir disiplin söz konusudur. Bu tutumda sıcaklık ve kabulle birlikte çocuğa bağımsızlık kazandırmak amaçlanmaktadır. Bu tutumlarla karşılaşan çocukların etkin, toplumsal açıdan atılgan, bağımsız, arkadaşça, yaratıcı oldukları söylenebilir.

İzin verici - gevşek ana-baba tutumlarında ise ana-babalar çocuğa karşı çok az talepkârdır ve çoğunlukla da çocuğun isteklerini yerine getirmeye çalışmaktadırlar. Bu tutum içerisinde yetişen çocuklar, kendini merkez alan, disiplinsiz, sorumsuz ve bozucu davranış özellikleri gösterirler.

Doğru seçenek “izin verici –gevşek ana-baba “tutumudur.

Yorumlar
  • 0 Yorum