Aile Sosyolojisi Deneme Sınavı Sorusu #848424

Ekonofeministlere göre beslenme ile ilgili aşağıda verilen bilgilerden hangisi doğrudur?


Et yeme mutfakta kadın egemenliğini ortaya koyar.

Ev içi iş bölümünde erkeğin yiyecek sağlayıcı rolü nedeniyle kentte hem erkekler, hem de hayvanlar yiyecek hazırlama ve yiyecek olarak hazırlanmak üzere evcilleştirilirler.

İnsan bedeni, dişil proteini sebzelerden almaktadır. 

Ataerkil kültürlerde kadınlar ve ikinci sınıf insanlar, ikinci sınıf yiyecekler olarak kabul edilen sebze, meyve ve tahılla beslenirler.

Et yeme kişisel bir tercih olarak tanımlanır. Eti satın almak, yiyecek olarak hazırlamak ve tüketmek ev içi aktivitelere dahildir.


Yanıt Açıklaması:

Ev içi iş bölümünde kadının yiyecek sağlayıcı rolü nedeniyle kentte hem kadınlar, hem de hayvanlar yiyecek hazırlama ve yiyecek olarak hazırlanmak üzere evcilleştirilirler. Dişil proteinler-süt ve süt ürünleri ile yumurta- ve hayvan eti bu tür proteinin kaynağıdır. Öncelikle et yeme mutfakta erkek egemenliğini ortaya koyar. Ataerkil kültürlerde kadınlar ve ikinci sınıf insanlar, ikinci sınıf yiyecekler olarak kabul edilen sebze, meyve ve tahılla beslenirler. Et yeme kişisel bir tercih olarak tanımlanamaz. Eti satın almak, yiyecek olarak hazırlamak ve tüketmek ev içi aktivitelere dahil olsa bile, ölü hayvanların pazarlanması, satın alınması, doğrudan pazarın taleplerine göre fabrika, çiftlikler kurarak hayvanların ucuz maliyetle üretimini de kapsar (Adams, 1993: 199).

Yorumlar
  • 0 Yorum