Aile Sosyolojisi Deneme Sınavı Sorusu #860083

Kırda ve kentte hijyen ve temizlik kavramları göz önünde alındığında aşağıdakilerden hangisi söylenemez?


Gözle görülemeyen tüm doğal etmenlerin yok edilmesi ya da sınırlandırılması kente özgüdür.

Kırda doğa ile doğrudan ilişkide oluşan gözle görülebilen ve nesnelerin üzerini kaplayarak kullanımını engelleyen maddeler yok edilir.

Kentin karşıtı olarak tanımlanan kırda problem olarak tanımlanmayan sinekler, çamur ve diğer hayvanların yok edilmesi modern kentlerde temel belediye hizmetlerinden sayılmaktadır.

Kırsal topluluklarda tedavi, kadının geleneksel bilgiye dayanarak bitkilerden elde ettiği ilaçlarla yapılmaktadır.

Kentsel kesimde insanlarla hayvanların yaşam alanları kesin sınırlarla belirlenmemiştir.


Yanıt Açıklaması:

Hijyen insan yaşamından özellikle gözle görülmeyen doğal elementlerin yok edilmesidir. Gözle görülebilen ya da görülmeyen tüm doğal elementlerin yok edilmesi ya da sınırlandırılması kente özgüdür. Kırda doğa ile doğrudan ilişkide oluşan, gözle görülebilen ve nesnelerin üzerini kaplayarak yeniden kullanımını engelleyen maddeler yok edilir. Kentin karşıtı olarak tanımlanan kırda problem olarak tanımlanmayan sinekler, çamur ve diğer hayvanların yok edilmesi modern kentlerde temel belediye hizmetlerinden sayılmaktadır. Kırsal topluluklarda kadının geleneksel bilgiye dayanarak bitkilerden elde ettiği ilaçlarla tedavi kentsel alanda sağlık kurumlarına devredilir. Sağlık kurumlarının dışında bu hizmet evde kadın eliyle görünmeyen doğa elementlerinin yok edilerek hijyen sağlanmasıyla devam eder. Çünkü; hijyen temizlik işinin bir parçası olarak tanımlanır. Kırsal kesimde insanlarla hayvanların yaşam alanları kesin sınırlarla belirlenmemiştir. Hayvanlar yiyecek, giyecek, yük taşıma ve yakacak elde etme araçları olarak yaşamın bir parçasıdır. Sağlıklı ortam hijyenle ölçülmez. Hijyen vasıtasıyla doğal elementlerin bedenden, yaşanılan yerden ve ortak mekanlardan yok edilmesi kentte olduğu gibi problem olarak tanımlanmaz. Hayvanlarla birlikte yaşamak ve doğayla doğrudan temas, temizliği insan sağlığı için önemli hale getirse de bu temizlik bütün doğal unsurların yok edilmesini kapsamaz. Özetle hijyen, modern kent yaşamının ortaya çıkardığı bir kavramdır. ‹nsan doğa ayırımına, insanın doğa üzerindeki üstünlüğü düşüncesine dayanan modern bilimin bir ürünüdür ve kadının ev içi emeğine dayanır. Doğru cevap E şıkkıdır.

Yorumlar
  • 0 Yorum