Aile Sosyolojisi Deneme Sınavı Sorusu #1392137

Aşağıdakilerden hangisi aile sosyolojisi ve hukuk sosyolojisi açısından söylenebilir?

  1. Aile gündelik hukukun, yani ilişkilerin aksadığı alanlarda ve yaşantılarda kendi kendisini nasıl onarabileceğine ilişkin ipuçları verir.
  2. Hukuk bilimine ve kanun yapıcıya temel veriler sağlamaz, herşey aile içinde gizlidir.
  3. Gündelik hayatın “etik ve/ ya ahlak” denilen değerlerini taşıyan davranışların en önemli örneklerini aile içinde şekillendirmektedir.
  4. Aile gündelik hayat içinde en mahreminden en geneline kadar hukuk normlarıyla şekillenmektedir.


1 - 2

1 - 2 - 4

1 - 2 - 3 

1 - 3 - 4 

1 - 2 - 3 - 4


Yanıt Açıklaması:

Oysaki aile sosyolojisi ve hukuk sosyolojisi açısından şu belirlemeleri yapmak gerekir: Aile gündelik hayat içinde en mahreminden en geneline kadar hukuk normlarının şekillendiği, hak kavramının dünyevî ve dinî bir değer olarak oluştuğu, devlet algısının su yüzüne çıktığı sosyolojik ilişki ve etkileşim birimidir. Ayrıca, aile gündelik hukukun, yani ilişkilerin aksadığı alanlarda ve yaşantılarda kendi kendisini nasıl onarabileceğine ilişkin ipuçları verir. Böylelikle hukuk bilimine ve kanun yapıcıya temel veriler sağlar. Gündelik hayatın “etik ve/ ya ahlak” denilen değerlerini taşıyan davranışların en önemli örneklerini aile içinde şekillendirmektedir. Aile içi ilişkilerin değer örüntüsü ailenin felsefî açıdan ele alınmasını sağlayacak bir veri tabanı özelliği de taşımaktadır.

Yorumlar
  • 0 Yorum