Aile Sosyolojisi Deneme Sınavı Sorusu #1392154

Aşağıdakilerden hangisi çağımızda toplumsal değişmenin ilginç oluşumlara doğru gittiğinin örneklerindendir?

  1. Felsefi anlamda, insan özgürlüğünün, kendi dışındaki aile, devlet ve Tanrı gibi gerçeklikleri kabul etmeyen bireysel varoluşçu yorumlanması ile aile dışlanmıştır. 
  2. Aile ilişkisi ve bağlılığı dışında geliştirilmek istenen bireysel kişilik anlayışları genel kabul görmeye başlamıştır.
  3. Evlenme isteğinin artması, çocuk doğurmanın azalması benimsenilmiştir. 


Yalnız 1 

1 - 2 

1 - 2 - 3

1 - 3

2 - 3


Yanıt Açıklaması:

Çağımızda toplumsal değişmenin ilginç oluşumlara doğru gittiği ve aileyi tanımlamada yeni unsurlara yer verilmesi gereği görülmektedir. Örneğin, felsefi anlamda, insan özgürlüğünün, kendi dışındaki aile, devlet ve Tanrı gibi gerçeklikleri kabul etmeyen bireysel varoluşçu yorumlanması ile aile dışlanmıştır. Aile ilişkisi ve bağlılığı dışında geliştirilmek istenen bireysel kişilik anlayışları genel kabul görmeye başlamıştır. Bu felsefi anlayışların, doğrudan öğretici bir konu olmaktan öte, edebiyat, sinema, tv yayın içerikleri ve diğer bilgi kanalları ile sosyolojik dolaşıma girmesi zamanla her ülkede aileyi ve kanun yapıcıyı etkilemektedir. Evlenme isteğinin azalarak evlilik yaşının ilerlemesi, çocuk doğurmanın gittikçe daha az benimsenmesi ya da az çocuk sahibi olma isteği ve tutumu aile yapısını ve aileye ilişkin bilginin belirlenip kurgulanmasını önemli ölçüde değiştirmiştir.

Yorumlar
  • 0 Yorum