Aile Sosyolojisi Deneme Sınavı Sorusu #1392225

Aşağıdakilerden hangisi aile-hukuk bağlamında önemli unsurlardan biri değildir?


İki ayrı cinsten iki kişinin cinsel birlikteliğinin kanun ve/ya diğer toplumsal düzenleyici unsurlar ile meşruiyeti.

Aile içi ilişkilerin, orun, yönetim, mal ve malî olanaklar olarak tanınması.

Boşanmanın eşler açısından doğurduğu yeni orunun kanun ve toplum gözünde meşruiyeti.

Aile üyelerinden birinin ölümüyle ortaya çıkacak sosyolojik, kanunî ve malî durumların adalet ve devlet kurumları tarafından yasal olarak tanınması.

Vesayet ile özellikle çocuğun ve kanunî yeterliliği olmayan aile üyelerinin aile büyükleri tarafından korunması ve haklarının güvence altına alınması.


Yanıt Açıklaması:

Aşağıdaki özetleyici başlıklar aile-hukuk bağlamında önemli unsurlardır.Daha dar anlamda söylenirse, aile, kurum olarak ve/ya üyeleri ile kanun karşısına ve devletin yönetsel birimlerine genellikle şu konularda gelmekte ya da kanun maddeleri, hukukî düzenlemeler aileyi aşağıdaki konularda ilgilendirmektedir. 1. İki ayrı cinsten iki kişinin cinsel birlikteliğinin kanun ve/ya diğer toplumsal düzenleyici unsurlar ile meşruiyeti. 2. Nişan ve düğün gibi evlilik törenlerinin şekil ve kanun olarak düzenlenmesi. 3. Doğum ya da evlat edinme yoluyla çocuk sahibi olma durumunda çocukların aile, devlet ve birbirlerine göre orun (statü) ve yükümlülüklerinin kanun ve/ya diğer toplumsal düzenleyici unsurlar ile tanınması ve güvencesi. 4. Aile içi ilişkilerin, orun, yönetim, mal ve malî olanaklar olarak tanınması. 5. Karı ile kocanın ayrılması durumunda ortaya çıkacak yeni durumun kanun, malî haklar (nafaka), velayet ve vesayet açısından belirlenip teminat altına alınması. 6. Boşanmanın eşler açısından doğurduğu yeni orunun kanun ve toplum gözünde meşruiyeti. 7. Aile yapısı içinde şekillenen hısımlığın (akrabalık/soybağı) kanunî orun olarak belirlenmesi, malî haklar (miras) ve yükümlülüklerin (nafaka) devlet tarafından belirlenip denetlenmesi ve aksaması durumunda kanunî yaptırımla giderilmesi. 8. Vesayet ile özellikle çocuğun ve kanunî yeterliliği olmayan aile üyelerinin korunması ve haklarının devletçe güvence altına alınması. 9. Aile üyelerinden birinin ölümüyle ortaya çıkacak sosyolojik, kanunî ve malî durumların adalet ve devlet kurumları tarafından yasal olarak tanınması. 10.Genel olarak aileye devletin müdahale edeceği durumların belirlenmesi.

Yorumlar
  • 0 Yorum