Aile Sosyolojisi Deneme Sınavı Sorusu #848348

Aşağıdakilerden hangisi Sürekli kendini bulunduğu yaştan daha genç hissetme haline denir?


Yaşlanmayan Benlik

Dünya nüfusunun grileşmesi

Yaş ayrımcılığı

Gerontofobi

Yaşam döngüsü


Yanıt Açıklaması:

Gencin yenilik ve değişim ile ilgili niteliklerine yapılan vurgu, bunun karşıtı olarak toplumda yaşlının eskimiş, geride kalmış olarak anılmasına ve öneminin azalmasına yol açmaktadır. Bu durum yaş ayrımcılığı konusunu gündeme getirmektedir. Yaşlının hasta, cinsiyetsiz, çirkin, güçsüz, depresif olduğu yönündeki önyargıları oluşturmaktadır. Bu önyargı yaşlı bireyin kimlik bakımından ötekileştirilmesine de yol açmaktadır. 30-35 yaşın üzerinde olan bir bireyin do¤um günü kutlamasının yapılamayacağına ve artık yaşlanmakta olduğuna dair mesajlar verilerek bu kutlamanın gereksiz olduğunun vurgulanması. Dolayısıyla bu türden düşünceler yaygınlaşarak bireylerde yaşa ilişkin zihinsel bir şema oluşturmaktadır. Bu söylemler insanların yaşlanmaktan ve ölümden korkmalarına yol açmaktadır. Bu duruma “gerontofobi” adı verilmektedir. Yaş ayrımcılığı tıpkı cinsel ayrımcılık ve ırk ayrımcılığı gibi bir ideolojik durumu ifade eder.

Yaşam sürecinde dikkatimizi çeken bir başka nokta yaşlanma ile hastalığın sıklıkla birbirine karıştırılmasıdır. Fiziksel ve mental kapasitelerdeki kısıtlılık genellikle sağlığın bozulmasını da beraberinde getirmektedir. Tabii bu unsurlara sosyo çevresel faktörleri de eklemek gerekmektedir. Fakat yaşlanma, hastalık demek değildir. Aksine yaşlanmayı “altın çağ” olarak niteleyenler bile bulunmaktadır. Bu niteleme sağlık sorunları olmayan ya da çok az oranda sorunu olanlar için anlamlı gözükmektedir. Öyleki bu durum bizleri, ileri yaşa kadar yaşamanın sırrının ne olduğunu sormaya kadar götürmektedir. Günümüzde anti-aging konusunda geliştirilen teknolojik ürünler bir bakıma yaşlanmayı geciktirmenin mümküm olabileceği konusunda umut ışığı olmaktadır. Ancak bu türden gelişmeler yaşlanmanın korkutucu bir dönem oldu¤u konusunu da peşinden getirmektedir. Hatta bazen bireylerin yaşlılığı kabullenmeme durumu ile karşılaşılmaktadır. Bu duruma yaşlanmayan benlik (the ageless self) adı verilmektedir. Sürekli kendini bulunduğu yaştan daha genç hissetme halidir.

Yaşam döngüsü perspektifinden birini yaşlı(ya da genç) olarak tanımlamak onları belirli rolleri bekleyen fırsatlar veren ve kısıtlamalar getiren bir toplumsal atmosfere konumlandırmak anlamına gelir. Hayatın aşamalarının tanımı gibi, yaşam süresini kavramlaştırma yolları uygulamada kısıtlı ve kimi zaman imkânsız olabilir. Tüm kısıtlamalara rağmen, kronolojik yaş kullanımı yasal olarak tercih edilmektedir.

Yorumlar
  • 0 Yorum