Aile Sosyolojisi Deneme Sınavı Sorusu #855876

Çocuk yetişme ve aileyle ilişkili olarak aşağıdaki verilenlerden hangisi yanlıştır?


Tek ebeveynli ailelerde çocuklar üzerinde kontrolün zayıflamaktadır.

Öz anne-babasıyla yaşayan çocukların bağımsız karar verme düzeyleri annesi ile birlikte yaşayan çocuklardan daha yüksektir.

Evlatlık edinen ailelerin de diğer öz ebeveynlere göre çocuklarla daha az sıcak ilişki ve iletişim içinde oldukları belirtilmektedir.

Tek ebeveynli ailelerde  çocuğa ilişkin zorlama ve talepkârlığın her iki ebeveyni bir arada olan ailelere göre çok daha düşlük düzeyde olduğu ifade edilmektedir.

Anne ve büyükannesi ile birlikte yaşayan çocuklarla, öz ana-babasıyla birlikte yaşayan çocuklarda bağımsız karar verme/özyönetiminde benzerlik görülmektedir.


Yanıt Açıklaması:

Aile yapısı ve sosyalizasyon süreci, çocuk yetiştirme üzerine yapılan çalışmaların çoğunda, tek ebeveynli ailelerde çocuklar üzerinde kontrolün zayıfladığı ve çocuğa ilişkin zorlama ve talepkârlığın diğer her iki ebeveyni bir arada olan ailelere göre çok daha düşük düzeyde olduğu ya da evlatlık edinen ailelerin de diğer öz ebeveynlere göre çocuklarla daha az sıcak ilişki ve iletişim içinde oldukları ortaya konulmaktadır. Tek ebeveynli ailelerde eğer sürekli bir başka yetişkin de (büyükanne, vb.) aile içinde yaşıyorsa, bu yetişkinin etkisiyle ailesel kontrol ve talepler üzerinde bir dönüşüm olmaktadır. Anne ve büyükannesi ile birlikte yaşayan çocuklarla, öz ana-babasıyla birlikte yaşayan çocuklarda bağımsız karar verme/özyönetiminde benzerlik görülmekte olup, annesi ile tek yaşayan çocuklarla karşılaştırıldığında daha düşük düzeyde bir karar verme bağımsızlığına sahiptiler. Dolayısıyla cevap B şıkkıdır.

Yorumlar
  • 0 Yorum