Aile Yapısı ve İlişkileri Deneme Sınavı Sorusu #1170360

Çocukları ile bir sonraki haftayı planlamak, sorunları birlikte çözmek ve paylaşımlarda bulunmak için aile toplantısı yapmaya karar veren Ahmet Bey, ayrı yaşadığı eşi Nurten Hanım'ı da bu toplantıya katılmaya davet etmiştir. Ancak Nurten Hanım, katılmak istemeyince çok fazla ısrar eden Ahmet Bey, toplantı sırasında da çocuklarına bu durumu şikayet etmiştir. Ardından çocukların davranışları ile ilgili şikayetlerini sıralamış, onların anneleri ile ilgili sorunlarını tartışmaya açmış ve son olarak önceden hazırladığı görev dağılımlarını gösteren bir çizelgeyi çocuklarla paylaşmıştır. Aynı zamanda toplantının yöneticiliğini üstlenmiş olan Ahmet Bey toplantıyı daha önce planlandığı süreye uygun şekilde sonlandırmıştır.

Yukarıda verilen örnek aile toplantısında Ahmet Bey'in sergilediği davranışlardan hangisi, aile toplantılarının etkili olabilmesi için önerilen davranışlar arasında yer almaktadır?


Toplantıya katılmak istemeyen Nurten Hanım'a ısrar etmesi

Çocukların anneleri ile ilgili sorunlarını tartışmaya açması

Nurten Hanım'ın toplantıya katılmak istememesinden yakınması

Toplantıyı daha önce planlandığı süreye uygun şekilde sonlandırması

Önceden hazırladığı görev dağılımlarını gösteren bir çizelgeyi çocuklarla paylaşması


Yanıt Açıklaması:

Aile toplantısı, aile üyelerinin karar verme işleminde eşit haklara sahip olması, aile içinde demokratik ilişkilerin gelişmesini sağlar. Anne ve babalar, birbirleriyle ve çocuklarıyla eşit koşullar içinde davranmaya hazırsa toplantılara başlanabilir. Toplantıların başlamasında zorlama olmadan isteğe bağlılık esastır. Buna göre Ahmet Bey'in Nurten Hanım'a toplantıya katılması için ısrar etmesi ve toplantı sırasında çocukların görüşlerini almadan görev dağılımı yapması yanlış davranışlar arasında yer almaktadır. Ayrıca eğer eşlerden birisi ayrı ise bu durumda ayrı eşle ilgili sorunlar görüşülmemelidir, çünkü aile toplantıları beraber olan aile üyelerini ilgilendiren konuların görüşüldüğü yerdir. Yine çocukların toplantıda bulunmayan Nurten Hanım ile ilgili sorunlarını tartışmaya açması ve kendisinin de Nurten Hanım'dan şikayetçi olması Ahmet Bey'in yanlış davranışları arasında yer almaktadır. Ancak bu toplantıların verimli olması için toplantı süresinin planlanması önerisi dikkate alındığında Ahmet Bey'in bu öneriye uygun davrandığı görülmektedir. Doğru yanıt D'dir.

Yorumlar
  • 0 Yorum