Akdeniz Uygarlıkları Sanatı Deneme Sınavı Sorusu #1142965
Aşağıdakilerden hangisi, Demir Çağı’nda tek yazılı kaynağın bulunduğu kenttir?
Troia |
Kaneş |
Hattuşaş |
Karnak |
Luksor |
Bu dönemin diğer özelliği ise yazılı kaynakların sessizliğidir. Demir Çağında bulunan tek yazılı kaynak Batı Anadolu’da Troia'da, Troia 7b tabakasında bulunan M.Ö. 12. yüzyıla tarihlendirilen çift dışbükeyli, üstünde Luvi dilinde hiyeroglifler bulunan bronz mühürdür.
Kayseri yakınındaki Kaneş şehri aynı zamanda dönemin Hatti beyliğinin de merkeziydi. M.Ö. 1925 yıllarında yeni ticari düzenle ilişkili olarak Anadolu şehirlerinin yanında, Asurca Karum (liman) denilen pek çok ticaret kolonisi kurulmuştur. Kaneş Karumu’nda şimdiye kadar sayıları 23.500’e ulaşan Asur çivi yazısı kil tablet bulunmuştur.
Hitit İmparatorluğu ile Yeni Mısır Krallığı arasında yapılan Kadeş Savaşı’nın ardından, MÖ İki binin ilk yarısında, dünya tarihinin ilk siyasal antlaşması olan, Kadeş Antlaşması gerçekleştirilmiştir. Antlaşmanın kaydedildiği kil tablet, 1906 yılında, Hattuşaş’ta (Boğazköy) yapılan kazılarda bulunmuştur. II. Ramses ise, Hititlerle olan Kadeş mücadelesinden sonra kendisini görkemli bir komutan olarak göstermek için Abu Simbel, Karnak, Luksor ve Abidos’taki anıtsal tapınaklarda “Düşman tarafından korkulan ve tanrılar tarafından korunan komutan!” ifadelerinin geçtiği metni kaydettirmiştir.
Yorumlar
- 0 Yorum