Akdeniz Uygarlıkları Sanatı Deneme Sınavı Sorusu #1319077

Bir Geç Tunç Çağı gemisi olan ve Yukarı Mısır'daki bir aristokrat mezarında görülen bakır küçleleri de taşıyan Antalya'daki batık aşağıdakilerden hangisidir?


Marzememi Batığı

Uluburun Batığı

Gelidonya Batığı

Kızılburun Batığı

Marsala Batığı


Yanıt Açıklaması:

Yukarı Mısır’da Thebes (Teb) bölgesi aristokrat mezarında bulunan bir duvar resmi Antalya Gelidonya burnunda batmış olan Geç Tunç Çağı gemisi (M.Ö. 12. Yüzyıl)
Gelidonya batığında bulunan bakır külçelerin diğer ürünlerle birlikte firavuna sunulduğunu gösterirken, Doğu Akdeniz’in kendi içinde Suriye, Filistin, Mısır ülkesi arasında yoğun bir ticari takası belgeler. Gelidonya gemisi Doğu Akdenizlidir, olasılıkla Kenan ülkesi limanlarından birinden yola çıkmıştır.Gelidonya gemisinin kargosu  dönemin metal hammadde ve işlemesi konusunda önemli bilgiler içerir. Her biri 25 kilo ağırlığında bakır külçeler Kıbrıs, Solea (Güney Lefkoşa, Solya) kökenlidir. Ayrıca
yuvarlak bakır, dikdörtgen kalay külçeler de bulunmuştur. Geminin kargosunda tunç işliğinde kullanılmak üzere el aletleri, dökme aletleri, hançer, kalem, bıçak, çekiç, dökmede kullanılan özel taş ve örs demir çağı teknolojisi öncesinde de bu aletlerin kullanıldığını gösterir. 

Yorumlar
  • 0 Yorum