Akdeniz Uygarlıkları Sanatı Deneme Sınavı Sorusu #1319387

"İtalya’nın Venedik ve Cenova limanlarından Mısır’a gelen ticaret gemileri, Avrupa’da çok aranan ipekli dokuma, halı, değerli taşlar, fildişi, seramik, abanoz, baharat, değerli madenler ve kereste gibi lüks mallarla geri dönerlerdi. Ayrıca, köle ticareti de küçümsenmeyecek boyutlardaydı. Kuzeye ve kuzeybatıya uzanan ticaret yoluyla Orta Avrupa’da üretilen silahlar ile kürk, kehribar ve köleler Bağdat’a taşınırdı. İslâm dünyasının Hristiyan Batı karşısındaki üstün konumu bu çok kapsamlı ticaret ağına dayalıydı."

Paragrafta verilen bilgiler dikkate alındığında aşağıdakilerden hangisini söylemek yanlış olur?


Batı dünyası bir takım ihtiyaçlarını doğu ticaretinden karşılamaktadır.

Ticaret, İslam dünyasını Hristiyan dünyası karşısında güçlü hale getirmiştir.

İslam dünyası Hristiyan batı dünyasından savaş aletleri temin etmektedir.

Batı Hristiyan dünyasında ahşap süs eşyaları üretilmekteydi.

İslam dünyasında köle ticareti ciddi bir kazanç sağlamaktadır.


Yanıt Açıklaması:

İtalya’nın Venedik ve Cenova limanlarından Mısır’a gelen ticaret gemileri, Avrupa’da çok aranan ipekli dokuma, halı, değerli taşlar, fildişi, seramik, abanoz, baharat, değerli madenler ve kereste gibi lüks mallarla geri dönerlerdi. Ayrıca, köle ticareti de küçümsenmeyecek boyutlardaydı. Kuzeye ve kuzeybatıya uzanan ticaret yoluyla Orta Avrupa’da üretilen silahlar ile kürk, kehribar ve köleler Bağdat’a taşınırdı. İslâm dünyasının Hristiyan Batı karşısındaki üstün konumu bu çok kapsamlı ticaret ağına dayalıydı.

A Şıkkı;  Avrupa’da çok aranan ipekli dokuma, halı, değerli taşlar, fildişi, seramik, abanoz, baharat, değerli madenler ve kereste gibi lüks mallarla geri dönerlerdi.

B şıkkı; İslâm dünyasının Hristiyan Batı karşısındaki üstün konumu

C şıkkı; Orta Avrupa’da üretilen silahlar

D şıkkı; süs eşyası üretimine dair bir bilgi verilmemektedir.

E şıkkı; Ayrıca, köle ticareti de küçümsenmeyecek boyutlardaydı.

Yorumlar
  • 0 Yorum