Akdeniz Uygarlıkları Sanatı Deneme Sınavı Sorusu #1137758

Aşağıdakilerden hangisi, kendine özgü apsis tasarımı ve iç mekândaki düzenlemeleri ile Gürcü mimarisinde tekil bir örnek olarak değerlendirilmektedir?


İşhan Katedrali

Compostela Katedrali

Sernin Katedrali

Autun Katedrali

Modena Katedrali


Yanıt Açıklaması:

Son halini 1032’de aldığı bilinen İşhan Katedrali ise Gürcü mimarisinin şüphesiz en anıtsal örneklerinden biridir. Kubbeli bir merkezî mekânın dört yönde haç kollarıyla tasarlandığı serbest haç planının bir çeşitlemesi olarak bu tipin bölgedeki ön örneğini oluşturur. Ancak kendine özgü apsis tasarımı ve iç mekândaki düzenlemeleri ile Gürcü mimarisinde tekil bir örnek olarak değerlendirilir.

Romanesk üslup örneği Compostela Katedrali İspanya’dadır. Sernin Katedrali (1070) Toulouse’dadır. Romanesk dönemin belirgin özelliklerini yansıtan anıtsal bir hacı yapısıdır. Akdeniz’in batısında Orta Çağ mimarisinin belirleyicisi olan Romanesk stil 12. yüzyılın ortasına kadar devam etmiştir. Fransa’da bu üslubun etkili olduğu yapılardan biri olan Autun Katedrali (1120 -35) kuşkusuz ki sergilediği mimari özelliklerle dikkat çeker. Şüphesiz Romanesk örnekleri çoğaltmak mümkündür; İtalya Modena Katedrali (1099 -1120) gibi.

Yorumlar
  • 0 Yorum