Alternatif Turizm Deneme Sınavı Sorusu #1050182

  1. Bir destinasyondaki değerleri kullanmayı ve farklı seçenekler sunmayı hedefleyerek, mevsimlik yoğunlaşma ve tek kaynağı aşırı tüketim gibi sorunların önüne geçilmesine çalışır.
  2. Sosyal ve ekolojik uyuma, yerel ve yabancı girişimcilerin işbirliğine ve gelişmede yerli malzeme kullanılmasına öncelik verme amaçlarını güden turizm çeşitleridir.
  3. Turizmin yıl geneline yayılmasını ve mekânsal olarak sıkışmasının önüne geçmeyi hedeflemektedir.
  4. Kitle (dinlence) turizmine bir tepki olarak kabul edildiği gibi kitle turizminin olumsuz etkilerini azaltacak bir araç olarak da kabul edilmektedir.
  5. Turizme katılabilmenin veya bir eğlendinlen etkinliğinin turizm kapsamında sayılabilmesinin ön koşuludur.

Seçeneklerde yer alan ifadelerden hangisi/hangileri alternatif turizme ilişkin söylenebilecek ifadelerdir?


I ve II

I, III ve IV

II, IV ve V

I, II, III ve IV

I, II, III, IV ve V


Yanıt Açıklaması:

Alternatif turizm bir destinasyondaki değerleri kullanmayı ve farklı seçenekler sunmayı hedefleyerek, mevsimlik yoğunlaşma ve tek kaynağı aşırı tüketim gibi sorunların önüne geçilmesine çalışır. Ancak bu noktada, alternatif turizm çeşitlerinin kitle turizminin rakibi değil, onun seçeneği olduğunu belirtmekte yarar vardır.

Alternatif turizmin ortaya çıkış nedenlerinin başında deniz-güneş-kum üçlüsüne bağlı olarak gelişen ve doğal ve kültürel kaynaklara zarar veren kitle turizmine sunulan seçeneklerdir. Alternatif turizmi, kitle (dinlence) turizmine bir tepki olarak kabul edildiği gibi kitle turizminin olumsuz etkilerini azaltacak bir araç olarak da kabul edilmektedir.

Alternatif turizm, sosyal ve ekolojik uyuma, yerel ve yabancı girişimcilerin işbirliğine ve gelişmede yerli malzeme kullanılmasına öncelik verme amaçlarını güden turizm çeşitleridir.

Alternatif turizm çeşitleri, turizmin yıl geneline yayılmasını ve mekânsal olarak sıkışmasının önüne geçmeyi hedeflemektedir. Turizmin daha geniş kitlelere ancak daha geniş zaman ve mekânlara dağıtılması temel amaçtır.

Bu bilgilerden de anlaşıldığı gibi doğru cevap D’dir. Turizme katılabilmenin veya bir eğlendinlen etkinliğinin turizm kapsamında sayılabilmesinin ön koşulu ise alternatif turizm değil seyahat etmektir.

Yorumlar
  • 0 Yorum