Alternatif Turizm Deneme Sınavı Sorusu #1050187

  1. Alternatif turizm çeşitlerine yönelik yatırımların ve bu yatırımlarda istihdam edilecek kişilerin öncelikle o bölge insanı olması öngörülmektedir.
  2. Alternatif turizm çeşitlerinin küçük ölçekli olmasının öngörülmesini nedeni, kitlelerin doğal, sosyal ve kültürel yapıya verdiği zararların bilinmesidir.
  3. Alternatif turizm, yavaş ve uzun vadeli bir gelişim çerçevesinde optimum kârlılığı öngörür.
  4. Alternatif turizm, kültürlerarası diyaloğa olanak verecek ve kültürlerin birbirlerini olumlu etkileyecek şekilde tasarlanmalıdır.
  5. Sosyal ve fiziksel taşıma kapasitelerini aşmamak, tüm alternatif turizm çeşitlerinde sürdürülebilirlik ilkeleri çerçevesinde vazgeçilmez bir kuraldır.

Seçeneklerde verilen ifadelerden hangileri alternatif turizme ilişkin neden sonuç ilişkisi açısından benzer ifadelerdir?


I ve II

II ve III

II ve V

III ve IV

IV ve V


Yanıt Açıklaması:

Alternatif turizm çeşitlerinin küçük ölçekli olması öngörülmektedir. Bunun nedeni, kitlelerin doğal, sosyal ve kültürel yapıya verdiği zararların bilinmesidir. Doğal ve kültürel kaynakların kontrollü kullanımı sağlanmalıdır. Sosyal ve fiziksel taşıma kapasitelerini aşmamak, tüm alternatif turizm çeşitlerinde sürdürülebilirlik ilkeleri çerçevesinde vazgeçilmez bir kuraldır. Seçeneklerde yer alan ifadelerin tümü alternatif turizmin özellikleri olmakla birlikte ancak seçenek II ve  seçenek IV’de yer alan ifadeler alternatif turizmin küçük ölçekli olmasının öngörülmesini neden sonuç ilişkisi açısından destekleyen benzer ifadelerdir, dolayısıyla doğru cevap C’dir.

Yorumlar
  • 0 Yorum