Alternatif Turizm Deneme Sınavı Sorusu #998401

Aşağıdakilerden hangisi doğrudur?


Gurme, kelime anlamı itibariyle midesine düşkün, yemek meraklısı ya da damak zevki olan, ağzının tadını bilen, iyi yemekten anlayan kişiyi ifade etmekle birlikte; yemek pişirme sanatçısı veya ustasını anlatmak için kullanılan bir kavramdır.

Gastronom, yeme-içme alanında uzman; mutfak ve servis sanatları konusunda eğitimli olan kişidir.

Gastronom, yeme ve içme konularında bilgisi olan, incelikleri takdir edebilecek damak tadına sahip, bir yemeğin malzemesindeki egzotizmi ve uyumu, pişirilmesindeki incelikleri, pişirilirken ona katılan ruhu anlayabilen ve takdir eden kişi olarak tanımlanmaktadır.

Gurmelerin iyi ve kötü yiyecekleri birbirinden ayırt edebilecek düzeyde eğitimli olmaları; yiyecek ve içecek malzemelerinin niteliklerini yakından tanımaları; yiyecek ve içeceklerin hazırlanması, pişirilmesi ve sunumu ile ilgili incelikler ile yeme ve içme göreneklerini iyi bilmeleri gerekmektedir.

Gastronomların yemeklerle beraber içecekler konusunda da bilgili ve damak tadına sahip olmaları gerekmekte; hatta bir degüstatörün niteliklerine sahip olmaları beklenmektedir.


Yanıt Açıklaması:

Gastronom, kelime anlamı itibariyle midesine düşkün, yemek meraklısı ya da damak zevki olan, ağzının tadını bilen, iyi yemekten anlayan kişiyi ifade etmekle birlikte; yemek pişirme sanatçısı veya ustasını anlatmak için kullanılan bir kavramdır. Diğer bir anlatımla gastronom, yeme-içme alanında uzman; mutfak ve servis sanatları konusunda eğitimli olan kişidir. Gurme, yeme ve içme konularında bilgisi olan, incelikleri takdir edebilecek damak tadına sahip, bir yemeğin malzemesindeki egzotizmi ve uyumu, pişirilmesindeki incelikleri, pişirilirken ona katılan ruhu anlayabilen ve takdir eden kişi olarak tanımlanmaktadır. Gurmelerin yemeklerle beraber içecekler konusunda da bilgili ve damak tadına sahip olmaları gerekmekte; hatta bir degüstatörün niteliklerine sahip olmaları beklenmektedir.  Gurmelerin iyi ve kötü yiyecekleri birbirinden ayırt edebilecek düzeyde eğitimli olmaları; yiyecek ve içecek malzemelerinin niteliklerini yakından tanımaları; yiyecek ve içeceklerin hazırlanması, pişirilmesi ve sunumu ile ilgili incelikler ile yeme ve içme göreneklerini iyi bilmeleri gerekmektedir.

Yorumlar
  • 0 Yorum