Amerikan Dış Politikası Deneme Sınavı Sorusu #1079570

ABD dış politikasına kılavuzluk eden ilkeleri (yumuşak güç ve sert güç yöntemleriyle diğer devletler üzerinde etkili olmak, işgal veya saldırıya karşı kendini savunmak, üretim ve ihracatta üstün olmak, liberalizm, demokrasi gibi özelliklerini dünyaya yaymak, yardımseverlik, koruyuculuk) uygulamadaki şekliyle sıralayabiliriz. Bu sıralamada ilk yer alan aşağıdakilerden hangisidir?


Çıkarcılık

Yalnızcılık

Moralizm

Yayılmacılık

Pragmatizm  


Yanıt Açıklaması:

Her devlet gibi ABD’nin de dış politikasının temel hedefi, ABD’nin çıkarlarını elde etmek, geliştirmek ve genel olarak güçlendirmektir. Papp et.al.’a göre ABD’nin çıkarları şunlardır: ABD’nin gücünü artırmak (yumuşak güç ve sert güç yöntemleriyle diğer devletler üzerinde etkili olmak), askerî güvenliğini sağlamak (işgal veya saldırıya karşı kendini savunmak), ekonomik gücünü artırmak (üretim ve ihracatta üstün olmak), ideolojik değerlerini geliştirmek (liberalizm, demokrasi gibi özelliklerini dünyaya yaymak), moral ve kültürel kimliğini (yardımseverlik, koruyuculuk) yaygınlaştırmak (Papp et.al. 2005, 43-44). Ancak ABD’nin bu çıkarlarını nasıl elde edeceği konusunda tek bir yol ya da yöntem yoktur. ABD’nin hem toplumsal kültüründen kaynaklanan hem de çıkarlarını gerçekleştirme yöntemi olarak geliştirdiği bir dizi ilkeler bulunmaktadır.

ABD dış politikasına kılavuzluk eden bu ilkeleri, uygulamada görüldüğü şekliyle şu şekilde sıralayabiliriz: Yalnızcılık (Isolationism), Moralizm (Moralism), Yayılmacılık (Expansionism)/Angajman (Engagement), Çıkarcılık (Egoism), Pragmatizm (Pragmatism), Çoktaraşılık (Multilateralism), Tektaraşılık (Unilateralism). Her biri ABD tarihinin ve değerlerinin ürünü olan bu ilkeler, ABD dış politikasının oturduğu zemini ya da çerçeveyi oluşturur.

Yorumlar
  • 0 Yorum