Amerikan Dış Politikası Deneme Sınavı Sorusu #1085726

ABD Başkanı’nın çok sayıda ve geniş yetkilerinin olması, ABD dış politikasını tam istediği gibi yapabildiği veya yönlendirebildiği anlamına gelmez. ABD başkanları çok güçlüdür ancak mutlak güçlü değildir. Çünkü tüm devlet yöneticilerinde olduğu gibi, ABD başkanlarının da başarısız ve yetersiz olduğu örnekler çoktur. “ABD’nin soğuk savaş boyunca Sovyetler Birliği engeli nedeniyle dış politika hedeflerine ulaşmakta zorluklarla karşılaşmış olması, Orta Doğu’da Arap-İsrail sorununu çözmekte başarısız olması, Vietnam, Irak ve Afganistan’da büyük kayıplar vererek geri çekilmek zorunda kalması” örneği başkanın aşağıdaki hangi yetkisi ile ilgilidir?


ABD’nin imkânları ve gücü, dış politika hedeşerine ulaşmakta yetersiz kalabilir.

Her başkan kendisinden önceki ABD taahhütlerine ve sorunlarına göre hareket etmek durumundadır.

ABD Başkanı’nın uluslararası ilişkiler ve gelişmeler hakkında her zaman tam ve doğru bilgi alabilme şansı yoktur.

ABD başkanları da içinde bulundukları uluslararası sistemin sınırlandırmalarından ve baskılarından etkilenmektedir.

Zaman baskısı karşısında ABD Başkanı da ani ve yanlış kararlar vermek durumunda kalabilir ve böylece ABD’nin çıkarlarına zarar verebilir.


Yanıt Açıklaması:

Her şeyden önce, ABD başkanları da içinde bulundukları uluslararası sistemin sınırlandırmalarından ve baskılarından etkilenmektedir. İkincisi, ABD Başkanı da uluslararası ilişikler ve gelişmeler hakkında her zaman tam ve doğru bilgi alabilme şansı yoktur. Üçüncüsü zaman baskısıdır ki ABD Başkanı da ani ve yanlış kararlar vermek durumunda kalabilir ve böylece ABD’nin çıkarlarına zarar verebilir. Dördüncüsü, ABD’nin imkânları ve gücü, dış politika hedeşerine ulaşmakta yetersiz kalabilir. Beşincisi, her başkan kendisinden önceki ABD taahhütlerine ve sorunlarına göre hareket etmek durumundadır. Altıncısı, zaman zaman da başkan, kendi bürokratik yapısından ve memurlarından kaynaklanan sınırlamalarla karşılaşır. Nihayet, bunlara bir de başkanların kendi kişilik özelliklerindeki zafiyetleri eklemek gerekir. Başkanların kişisel, psikolojik, ideolojik, kültürel ve siyasi özellikleri ile şahsi tercihleri, ABD dış politikasına olumlu olduğu kadar olumsuz etkiler yapar.

Yorumlar
  • 0 Yorum