Amerikan Dış Politikası Deneme Sınavı Sorusu #1110366

Aşağıdakilerden hangisi ABD’nin Büyük Orta Doğu projesi çerçevesinde bölgeyi demokratikleştirme ve dönüştürme çabasının sorunlu yanlarından biri değildir?


Terörizmin ve islamcı aşırıcılığın nedeni sadece bölgedeki demokrasi eksikliği değildi.

ABD’nin bölgeye yönelik müdahaleci bir tutum takınması bölge halklarını ve yönetimlerini tedirgin etmekteydi.

Amerikalıların terörizmle mücadele ederken Müslümanlara kaşı insan hakları ihlallerinde bulunmaları, demokratikleşme çabalarında samimiyetlerinin sorgulanmasına neden oluyordu.

ABD, Orta Doğu ülkelerine ekonomik ve teknolojik gelişmelerine katkı sağlamak için yeterli ekonomik yardım sağlamıyordu. 

Amerikalıların demokratikleşme çerçevesindeki beklentisi, neo-liberal ekonomiye karşı koymasıydı.


Yanıt Açıklaması:

ABD’nin Büyük Orta Doğu projesi çerçevesinde bölgeyi demokratikleştirme ve dönüştürme çabasının sorunlu yanları şunlardır:

  1. Terörizmin ve islamcı aşırıcılığın nedeni sadece bölgedeki demokrasi eksikliği değildi.
  2. ABD’nin bölgeye yönelik müdahaleci bir tutum takınması bölge halklarını ve yönetimlerini tedirgin etmekteydi.
  3. Amerikalıların terörizmle mücadele ederken Müslümanlara kaşı insan hakları ihlallerinde bulunmaları, demokratikleşme çabalarında samimiyetlerinin sorgulanmasına neden oluyordu.
  4. ABD, Orta Doğu ülkelerine ekonomik ve teknolojik gelişmelerine katkı sağlamak için yeterli ekonomik yardım sağlamıyordu. Bu ülkelere etkili sa¤l›k, çevre ve e¤itim
    politikaları oluşturmalarında yeterli teknik yardım sunmuyordu.
  5. Amerikan yöneticileri, totaliter yönetimlere verdikleri deste¤i hemen çekip reform yanlılarının yanında yer alma yoluna gitmiyorlardı. Bunun yerine reform ve demokratikleşme
    programlarının tedrici ve sınırlı nitelikte olma zorunlulu¤una dikkat çekiyorlardı.
  6. Amerikan liderleri, kendilerine ihtiyaç duydukları için Orta Doğu bölgesinin otoriter yönetimlerine destek vermeye, onlarla iş birliği yapmaya ve onların demokrasi dışı eylemlerine kayıtsız kalmaya devam ediyorlardı. Diğer taraftan seçici davranarak kendi çıkarlarını ilgilendiren durumlarda müdahale yoluna gidiyorlardı.
  7. Demokratikleşmenin, ABD ve İsrail karşıtlarının etkinliğini artıracağı öngörüsü de Amerikalıların daha yavaş, dikkatli ve seçici davranmalarına neden oluyordu.
  8. Amerikalıların demokratikleşme çerçevesindeki beklentisi, neo-liberal ekonomiye boyun eğen, kendileriyle uyum içinde olan grupların güdümlü seçimlerle
    dönüşümlü olarak iş başına gelmeleriydi.
Yorumlar
  • 0 Yorum