Amerikan Dış Politikası Deneme Sınavı Sorusu #1094883

Ekonomik açıdan bakıldığında ABD ve Avrupalı müttefikleri birbirlerinin en büyük ticaret ortaklarıdır. Bu durum, tarafların ekonominin genel prensipleri bağlamında her konuda benzer düşündükleri anlamına gelmemektedir. Birçok gözlemciye göre, AB ülkelerinde uygulanan liberal ekonomi modeli, devletin sosyal fonksiyonlarını daha fazla önemsemektedir. Refah devleti olarak tanımlanan bu modele göre aşağıdakilerden hangisi yanlı bilgi içermektedir?


Piyasanın kendi dengelerini yaratacağı varsayımı daha güçlüdür

Temel ihtiyaçlarının karşılanmasında piyasa tek belirleyeci olmalı

Devletler vatandaşları arasında ulusal gelirin daha adil bölüşümü için çaba göstermelidirler

Sağlık, eğitim ve ulaştırma gibi vatandaşların temel ihtiyaçlarının karşılanmasında piyasa tek belirleyeci olmamalı

Temel ihtiyaçlarının karşılanmasında devletler bu alanlarda ortaya çıkalabilecek dengesizlikleri ortadan kaldırmaya çalışmalıdırlar


Yanıt Açıklaması:

Birçok gözlemciye göre, AB ülkelerinde uygulanan liberal ekonomi modeli, devletin sosyal fonksiyonlarını daha fazla önemsemektedir. Refah devleti olarak tanımlanan bu modele göre, devletler vatandaşları arasında ulusal gelirin daha adil bölüşümü için çaba göstermelidirler. Sağlık, eğitim ve ulaştırma gibi vatandaşların temel ihtiyaçlarının karşılanmasında piyasa tek belirleyeci olmamalı ve devletler bu alanlarda ortaya çıkalabilecek dengesizlikleri ortadan kaldırmaya çalışmalıdırlar. ABD’de ise devletin genel ekonomik işleyişe müdahele etmesi pek olumlu karşılanmamaktadır. Piyasanın kendi dengelerini yaratacağı varsayımı ABD’de daha güçlüdür. Bu farklılığa rağmen ABD’de Avrupa’daki anlayışı benimseyen kesimler de mevcuddur.

Yorumlar
  • 0 Yorum