Amerikan Dış Politikası Deneme Sınavı Sorusu #1094921

Dönemin ABD başkanı, İsrail’in en iyi dostlarından biri olduğunu gösterecek tutumlar sergiledi. İsrail ABD’den tank talebinde bulunduğunda Dışişleri Bakanlığı ve CIA talebin kabul edilmesine itiraz etti fakat Beyaz Saray itirazı ciddiye almadı. Dönemin başkanı önce İsrail’in nükleer silah üretmeyeceği konusunda güvence alabilmek için tanklarla ilgili kararını geciktirdi fakat Arap baskısı karşısında Almanya İsrail’e tank satmaktan vazgeçince ABD 1965’te İsrail’e Patton tankları göndermeye başladı. İsrail A-4 Skyhawk savaş uçakları konusunda da bastırınca başkanlık seçimlerinde Yahudi desteğini kaybetmeyi göze alamayan dönemin ABD başkanı, tereddüt ederek de olsa savaş uçaklarının İsrail’e transfer edilmesine onay verdi. Böylece tarihte ilk defa bir Amerikan başkanı, İsrail’e büyük çapta silah yardımı yapmakla İsrail’in askerî üstünlüğünü kaybetmesinin ortaya çıkaracağı iç siyasi sonuçları kabullenmek arasında tercih yapma durumunda kaldı. Dönemin ABD başkanı kimdir?


Richard Nixon

John F. Kennedy

Harry S. Truman

Lyndon B. Johnson

Dwight D. Eisenhower


Yanıt Açıklaması:

Harry S. Truman 1945-1953 Demokratik, Dwight D. Eisenhower 1953-1961 Cumhuriyetçi, John F. Kennedy 1961-1963 Demokratik, Lyndon B. Johnson 1963-1969 Demokratik, Richard Nixon 1969-1974 Cumhuriyetçi.

Kennedy’den sonra başkan olan Johnson, İsrail’in en iyi dostlarından biri olduğunu gösterecek tutumlar sergiledi. Johnson’ın tercihi, İsrail’i destekleme yönünde oldu. 1968’de ABD İsrail’e 50 Fantom F4 (süpersonik jet bombardıman uçakları) satarak bu ülkeye en çok silah satan devlet hâline geldi. 1967 Savaşı’nda İsrail zor durumda kalsaydı ABD yardıma gitmek isterdi. Zira 1960’ların başlarından itibaren İsrail neredeyse ABD’nin müttefiki hâline dönüşmüştü. Hiçbir Amerikan başkanı İsrail’in yok edilmesine izin veremezdi. İsrail’in ilk saldırısından sonra sadece SSCB durumun İsrail’in aleyhine dönmesine neden olabilirdi. Gerçekten SSCB, İsrail’in 1956 sınırının gerisine çekilmesini istedi, İsrail’le diplomatik ilişkileri kesti ve saldırıların durdurulmaması hâlinde gerekli önlemleri alacağı uyarısında bulundu.

Yorumlar
  • 0 Yorum