Amerikan Dış Politikası Deneme Sınavı Sorusu #1077931

Ekonomik açıdan bakıldığında ABD ve Avrupalı müttefikleri birbirlerinin en büyük ticaret ortaklarıdır. İki taraf arasındaki karşılıklı ekonomik bağımlılık, tarafların başka aktörlerle olan ekonomik bağımlılıklarından çok daha fazladır. Aşağıdakilerden hangisi iki taraf arasında yakın ekonomik ilişkilerin kurulmasında taraflar arasındaki benzerliklerden biri değildir?


Açık ticaret anlayışı

Ekonomik kalkınma modelleri ve stratejileri  

Serbest piyasa ekonomisinin temel prensipleri

Devletin sosyal fonksiyonlarını daha fazla önemsemesi

Devletin ekonomideki rolünü ekonomik aktörler arasındaki ilişkilerin düzenlenmesiyle sınırlandırmaktadır.


Yanıt Açıklaması:

Ekonomik açıdan bakıldığında ABD ve Avrupalı müttefikleri birbirlerinin en büyük ticaret ortaklarıdır. İki taraf arasındaki karşılıklı ekonomik bağımlılık, taraşarın başka aktörlerle olan ekonomik bağımlılıklarından çok daha fazladır. İki taraf arasında yakın ekonomik ilişkilerin kurulmasında tarafların 1-benzer ekonomik kalkınma modelleri ve stratrejileri benimsemeleri etkili olmuştur. Her iki taraf da 2- serbest piyasa ekonomisinin temel prensiplerine inanmakta, 3- açık ticaret anlayışını benimsemekte ve 4- devletin ekonomideki rolünü ekonomik aktörler arasındaki ilişkilerin düzenlenmesiyle sınırlandırmaktadır.

Bu durum, tarafların ekonominin genel prensipleri bağlamında her konuda benzer düşündükleri anlamına gelmemektedir. Birçok gözlemciye göre, AB ülkelerinde uygulanan liberal ekonomi modeli, devletin sosyal fonksiyonlarını daha fazla önemsemektedir. Refah devleti olarak tanımlanan bu modele göre, devletler vatandaşları arasında ulusal gelirin daha adil bölüşümü için çaba göstermelidirler.

Yorumlar
  • 0 Yorum