Amerikan Dış Politikası Deneme Sınavı Sorusu #1094886

Sosyal ve kültürel alandaki etkileşimler, Transatlantik ilişkilerin bir diğer boyutu olup uzun vadede taraflar arasındaki ilişkilerin bütün zorluklara rağmen ayakta kalmasını sağlayan en önemli unsurdur. Bununla birlikte,  ortak sosyal ve kültürel geçmişin olması, taraflar arasında bu alanda farklılıklar olmadığı anlamına gelmez. Bu bağlamda aşağıdakilerden hangisi yanlış bilgi içermektedir?


Amerikan kültürü, Avrupa kültürlerine göre daha eşitlikçi ve katılımcı bir yapıya sahiptir.

Avrupa Birliği üyesi ülkelerin dünyanın en laik ülkeleri olduğu görüşü birçok kişi tarafından paylaşılmaktadır.

Avrupalılar kendi kültürlerinin Amerikan kültüründen daha sağlam temellere dayandığını düşünmektedirler.

Çok-kültürlü toplum modeli Avrupalı toplumlar arasında başarılı bir şekilde uygulanırken ABD bu ideali gerçekleştirmenin hâlâ çok uzağındadırlar.

Amerikan toplumu Avrupalı toplumlara göre daha dindar olup dinin toplumsal alanda yaşanması konusunda daha özgürlükçü ve liberal bir bakış açısına sahiptir.


Yanıt Açıklaması:

Çok-kültürlü toplum modeli ABD’de başarılı bir şekilde uygulanırken Avrupalı toplumlar bu ideali gerçekleştirmenin hâlâ çok uzağındadırlar. 11 Eylül 2001’deki terör saldırılarından sonra, Batılı ülkelerin çoğunda çok-kültürlü toplum modeline ilişkin itirazlar yükselmeye ve yabancı-karşıtlığına vurgu yapan toplumsal ve siyasi görüşler güçlenmeye başlamıştır. Birçok Avrupa Birliği üyesi ülkede yabancılara ve göçmenlere eleştirel yaklaşan partiler, iktidarın bir parçası olmaya başlamışlardır. AB entegrasyon sürecinin ortak bir Avrupa alanı yarattığı ama ortak bir Avrupalı kimliği oluşturamadığı görüşü birçok gözlemci tarafından paylaşılmaktadır.

Yorumlar
  • 0 Yorum