Amerikan Dış Politikası Deneme Sınavı Sorusu #1085759

ABD, Orta Doğu’da birbiriyle örtüşen, çatışan veya tutarsız olan çok yönlü ekonomik, siyasi ve stratejik çıkarlara sahiptir. Bölgeye yönelik Amerikan hedefleri arasında aşağıdakilerden hangisi yanlış bilgi içermektedir?


Orta Doğu’da ılımlı ve Amerikan yanlısı hükümetlerin temsil ettiği statükoyu korumak

Müslüman ve Arap ülkeler arasında birliğin ve koordinasyonun sağlanmasına yardımcı olmak

İsrail’in güvenliğini, bölgedeki askerî üstünlüğünü ve düşman güçlere karşı hareket özgürlüğünü korumak

Sovyet yayılmacılığını Orta Doğu’da sınırlandırmak ve bu ülkeyi bölgenin diplomatik oyunlarının dışında tutmak

Orta Doğu’daki temel petrol yataklarının dost ellerde kalmasını, bölge petrolünün ucuz ve istikrarlı fiyatlarda Batıya kesintisiz ulaşmasını sağlamak


Yanıt Açıklaması:

ABD (Amerika Birleşik Devletleri), Orta Doğu’da birbiriyle örtüşen, çatışan veya tutarsız olan çok yönlü ekonomik, siyasi ve stratejik çıkarlara sahiptir. Ayrıca her tür Amerikan çıkarlarının karışımı, zaman içerisinde, yönetimlerin ve bireysel aktörlerin yaklaşımları çerçevesinde değişmiştir. Bölgeye yönelik Amerikan hedefleri şu şekilde özetlenebilir: 1- Sovyet yayılmacılığını Orta Doğu’da sınırlandırmak ve bu ülkeyi bölgenin diplomatik oyunlarının dışında tutmak (Bu hedef daha sonra, fiili olarak, dünyanın önde gelen güçlerinin bölgedeki etkinliğini sona erdirme şeklinde değişmiştiri) 2- Orta Doğu’daki temel petrol yataklarının dost ellerde kalmasını, bölge petrolünün ucuz ve istikrarlı fiyatlarda Batıya kesintisiz ulaşmasını ve petro-dolarların Amerikan ekonomik sisteminin çıkarına olacak şekilde geri dönmesini sağlamak. 3- İsrail’in güvenliğini, bölgedeki askerî üstünlüğünü ve düşman güçlere karşı hareket özgürlüğünü korumak. 4- Orta Doğu’da ılımlı ve Amerikan yanlısı hükümetlerin temsil ettiği statükoyu korumak. 5- Enerji güvenliği, İsrail’in güvenliği ve Batı yanlısı statüko bakımından sorun oluşturabilecek devrimci, milliyetçi eğilimlere karşı koymak ve İslami köktendinciliğin yayılmasını önlemek. 6- Müslüman ve Arap ülkeler arasında birliğin ve koordinasyonun sağlanmasını engellemek (Bu, açık bir hedef olmamakla birlikte diğer hedeflerle ilgili olarak Amerikan yönetimlerinin bilinçli ve bilinçsiz çabaları sonucunda ortaya çıkmıştır.)

Yorumlar
  • 0 Yorum