Amerikan Dış Politikası Deneme Sınavı Sorusu #1079436

ABD ve Avrupalı müttefikleri arasında ortak sosyal ve kültürel geçmişin olması, taraflar arasında bu alanda farklılıklar olmadığı anlamına gelmez. Aşağıdakilerden hangisi bu bağlamda yanlış bilgi içermektedir?


Amerikan kültürü, Avrupa kültürlerine göre daha eşitlikçi ve katılımcı bir yapıya sahiptir.

Avrupa Birliği üyesi ülkelerin dünyanın en laik ülkeleri olduğu görüşü birçok kişi tarafından paylaşılmaktadır.

Amerikan toplumu kendi kültürlerinin Avrupalı toplumların kültürlerinden daha sağlam temellere dayandığını düşünmektedirler.

Çok-kültürlü toplum modeli ABD’de başarılı bir şekilde uygulanırken Avrupalı toplumlar bu ideali gerçekleştirmenin hâlâ çok uzağındadırlar.

Amerikan toplumu Avrupalı toplumlara göre daha dindar olup dinin toplumsal alanda yaşanması konusunda daha özgürlükçü ve liberal bir bakış açısına sahiptir.


Yanıt Açıklaması:

1-Amerikan toplumu Avrupalı toplumlara göre daha dindar olup dinin toplumsal alanda yaşanması konusunda daha özgürlükçü ve liberal bir bakış açısına sahiptir. 2-Amerika’da bir başkan adayının dine ve aileye vurgu yaparak rakibi karşısında avantaj saglayabilmesi mümkünken benzer bir durumun Avrupa ülkelerinde yaşanması pek düşünülemez. Avrupa Birliği üyesi ülkelerin dünyanın en laik ülkeleri olduğu görüşü birçok kişi tarafından paylaşılmaktadır. 3-Avrupalılar kendi kültürlerinin Amerikan kültüründen daha sağlam temellere dayandığını düşünmektedirler. Ortalama bir Avrupalı kendisini ortalama bir Amerikalıdan daha bilgili, daha kültürlü ve daha entelektüel görür. Avrupalılar genelde Amerikalıların olaylara çok sığ ve düz bir mantıktan yaklaştıklarını ve aşırı faydacı ve rasyonel bir düşünme metoduna sahip olduklarını düşünmektedirler. 4-Bunu mukabil Amerikan kültürü, Avrupa kültürlerine göre daha eşitlikçi ve katılımcı bir yapıya sahiptir. ABD’nin erime kasesi olduğunu söyleyenler, farklı etnik, dinî ve dilsel kimliklere sahip olanların ortak Amerikalılık kimliğini kolayca benimseyebildiklerini iddia etmektedirler. Fırsat eşitliği sağlandığı takdirde, birbirinden farklı toplumsal statülere sahip insanların kolay bir şekilde sınıf atlayabildi- ği ve zenginleşebilmelerinin Amerikan toplumunda Avrupa toplumlarına göre daha kolay olduğu görülmektedir. 5-Bir diğer farklılık, ABD’nin dünyadaki en büyük göç alan ülke olması, buna mukabil Avrupalı toplumların başka kültürlerden gelen insanları kolayca kendi içlerine almakta isteksiz davrandıkları ve zorlandıklarıdır. Çok-kültürlü toplum modeli ABD’de başarılı bir şekilde uygulanırken Avrupalı toplumlar bu ideali gerçekleştirmenin hâlâ çok uzağındadırlar. 11 Eylül 2001’deki terör saldırılarından sonra, Batılı ülkelerin çoğunda çok-kültürlü toplum modeline ilişkin itirazlar yükselmeye ve yabancı-karşıtlığına vurgu yapan toplumsal ve siyasi görüşler güçlenmeye başlamıştır.

Yorumlar
  • 0 Yorum