Amerikan Dış Politikası Deneme Sınavı Sorusu #1109772

"Amerikan yönetimi, Arap-İsrail çatışmasını çözmeye yönelik girişimlerde bulunmakta, planlar hazırlamakta, bunun yanında İran’ın nükleer silahlanması, Suriye’nin terörizme desteği, Lübnan’daki iç savaş gibi kendi dönemlerinde öne çıkan bölge içi sorunlarla da ilgilenmektedirler."

Yukarıdaki tarihsel bilgiyi dikkate aldığımızda ABD'nin izlediği Orta Doğu politikasını hangi düzeyde olduğunu söyleyebiliriz?


Küresel

Bölgesel

Spesifik (Bölge içi)

Yayılmacı

Dışsal


Yanıt Açıklaması:

ABD’nin Orta Doğu’ya yönelik politikası üç karar verme düzeyini içermektedir: küresel, bölgesel ve spesifik (bölge içi). Her Amerikan yönetiminin küresel hedefleri yanında Orta Doğu bölgesinin tamamına yönelik hedefleri bulunmaktadır. Bazen küresel hedefler doğrudan Orta Doğu ile ilgili olmakta, bazen de yönetimin temel kaygılar›ı karşısında Orta Doğu ikinci planda kalmaktadır. Üçüncü düzeyde neredeyse her Amerikan yönetimi, Arap-İsrail çatışmasını çözmeye yönelik girişimlerde bulunmakta, planlar hazırlamakta, bunun yanında İran’ın nükleer silahlanması, Suriye’nin terörizme desteği, Lübnan’daki iç savaş gibi kendi dönemlerinde öne çıkan bölge içi sorunlarla da ilgilenmektedirler.

Yorumlar
  • 0 Yorum