Anadolu Arkeolojisi Deneme Sınavı Sorusu #588942

I. Hayvan biçimli sütun altlıkları, Geç Hitit sanatının getirdiği yeniliklerden biridir.

II. Makara kulplu ka^seler, geometrik bezemeli, tunç kemerler ve fibulalar Geç Hitit dönemine aittir.

III. Törensel cenaze yemeklerini ve aile yaşamından sahneleri yansıtan mezar taşları, Geç Hitit heykelciliğinin önemli bir koludur.

IV. Anıtsal yapılarda cephelerin alt kısımları “Ortostat” ile kaplanmıştır.

Geç Hitit sanatıyla ilgili yukarıdaki ifadelerden hangisi/hangileri doğrudur?


I ve II

II ve IV

I ve III

I, II ve III

I, III ve IV


Yanıt Açıklaması:

Geç Hitit Krallıkları sanatında heykeltraşlık mimari ile kaynaşmış, giderek onun hizmetine girmiştir. Anıtsal yapılarda cephelerin alt kısımları “Ortostat” diye adlandırılan kabartmalı taş blok ve levhalarla kaplanmıştır. Bu yöntemle hem doğa şartlarından korunma, hem de süsleme amaçlanmıştır. Hitit imparatorluk döneminin eserleri olan Alacahöyük kabartmalı kapı ortostatları, bu tür yapıtların güzel bir örneğidir.

Hayvan biçimli altlıklar, Geç Hitit sanatının getirdiği yeniliklerden biridir. Boğazköy’de kapıların iki yanındaki duvarı taşıyan yekpare blokların ön kısımlarında heykel, gövde kısımlarında ise kabartma olarak işlenmiş aslan ve sfenks tasvirleri bulunmaktadır.

Geç Hitit heykelciliğinin önemli bir kolu da mezar taşlarıdır (stel). Törensel cenaze yemeklerini ve aile yaşamından sahneleri yansıtan bu taşlarda, ölünün kişiliğini yansıtan özellikler de özel eşyaları ile belirtilmiştir. Bu bölgedeki atölyeler 8. yüzyıl boyunca süren serbest ticaret ve sanat alanındaki canlılık nedeniyle heykel sanatına yeni bir anlayış getirmişlerdir. Figürlere üzgün, öfkeli, kederli, neşeli ifadeler verilmiş, bu yolla lirik bir gerçekçiliğe varılmıştır.

II. ifadede sözü edilen makara kulplu ka^seler, geometrik bezemeli, tunç kemerler ve fibulalar Phryglerin buluşudur. 

Yorumlar
  • 0 Yorum