Anadolu Arkeolojisi Deneme Sınavı Sorusu #787174

Aşağıdakilerden hangisi, “Şehirlerin içlerinde, şehirlerin efsanevi kurucuları veya şehirlere büyük hizmetlerde bulunmuş olan kişiler için inşa edilmiş anıtsal mezarlardır.” kavramını karşılayan kelimedir?


Heroon

Stadion

Gymnasion

Bouleuterion

Prytaneion


Yanıt Açıklaması:

Şehirlerin içlerinde, şehirlerin efsanevi kurucuları veya şehirlere büyük hizmetlerde bulunmuş olan kişilerin anıtsal mezarları dikilmiştir.

Stadion ise çeşitli spor karşılaşmalarının yapıldığı geniş bir alandır. Hellenistik Dönem’de yaygınlaşan bir başka yapı tipi Gymnasion’lardır. Bu yapılar antik şehirlerin okullarıdır. III. Aleksandros’un seferlerinden sonra Persler’den bağımsızlığını kazanan şehirlerin kendilerini yönetmeleri için yeni kurumlar ve bunların yapı tiplerine ihtiyaç duyulmuştur. Erken örneklerinden birini Priene’de gördüğümüz Bouleuterion yapıları ilk başta kare planlı ve içerisine oturma sıralarının, dik kenarlar oluşturacak şekilde, “U” şeklinde yerleştirildiği yapılardır. Geç Hellenistik Dönemde bu yapılar akustik de gözetilerek ve konser salonu (Odeion) olarak da kullanılmak üzere, tiyatrolara benzer şekilde oturma sıraları yarım daire planlı yapılmaya başlanmıştır. Miletos Bouleuterion’u bu türün bir örneğidir. Genellikle bu yapıların yanına yaşlılar heyeti de diyebileceğimiz, şehrin önde gelenlerinden oluşan bir kurul için Prytaneion’lar eklenmiştir.

Yorumlar
  • 0 Yorum