Anayasa 1 Deneme Sınavı Sorusu #825822

2018 yılında kurulan farazi bir devlette, birden çok hukuk düzeni ve bu hukuk düzenlerinin üstünde yer alan bir anayasa bulunmaktadır. Bu devlete ilişkin olarak aşağıdakilerden hangisi söylenebilir?


Şahsi birliktir.

Hakiki birliktir.

Konfederasyondur.

Federasyondur.

Üniter devlettir.


Yanıt Açıklaması:

Bileşik devlet, iki veya daha çok devletin sıkı veya gevşek bağlarla birleşmelerinden meydana gelmiş bir devlet çeşididir. Bileşik devletin günümüzdeki tek örneği federasyondur. Bu devletlerin tarihteki diğer çeşitleri olan şahsî birlik, hakikî birlik ve konfederasyon türlerinin günümüzde bir örneği yoktur. 

Federasyon veya federal devlet, federal devletle onu oluşturan federe devletler arasındaki yetki bölüşümünün federal anayasa ile belirlendiği ve federe devletlerden her birinin, devlet iktidarının kullanılmasına belli ölçüde katıldıkları bir sistemdir.

Federasyonda federal devlet ve federe devlet olmak üzere iki ayrı devlet vardır. Federal devleti oluşturan federe devletlerin her birinin kendi ülkesi, kendi insan topluluğu ve belirli ölçülerde sınırlanmış olan bir devlet kudreti mevcuttur. Federal devlet de bir devlet olduğu için, kendine ait ülkesi, milleti ve devlet kudreti mevcuttur. Federal devlet ve federe devletin ayrı ayrı tüzel kişilikleri vardır. Bu nedenle, federal devlet yapısı içindeki insan unsuru, aynı anda hem federal devletin hem federe devletin hukuk düzenine tâbidir.

Yorumlar
  • 0 Yorum