Anayasa 1 Deneme Sınavı Sorusu #825094

Aşağıdakilerden hangisi parlementer sistemin özelliklerinden değildir


Parlamento olarak adlandırılan yasama organı, bütün demokratik hükûmet sistemlerinde olduğu gibi halkın oylarıyla belirlenmektedir

Hükümeti kurma gücü, Parlamento sandalyelerinin çoğunluğunu, yani yarıdan bir fazlasını kazanan partidir.

Parlamenter sistemde yürütme alanındaki icraî yetkiler, bakanlar kurulu tarafından kullanılmaktadır.

Parlamento sandalyelerinin yarıdan fazlasına sahip olan bir hükûmeti veya bu tür bir hükûmetin bakanlarından birini, gensoru önergesiyle düşürmek mümkün değildir.

Yürütme organı üyeleri tarafından bir bakan aleyhine veya tüm bakanlar kurulu aleyhine gensoru önergesi vermek mümkündür.


Yanıt Açıklaması:

Hükûmetin gerek kollektif sorumluluğu gerekse bireysel sorumluluğu, gensoru mekanizmasıyla harekete geçirilir. Yasama organı üyeleri tarafından bir bakan aleyhine veya tüm bakanlar kurulu aleyhine gensoru önergesi vermek mümkündür. Gensoru önergesinin parlamentoda görüşülmesi hâlinde, bu görüşmelerin ardından güven oylaması işlemi yapılır. Gensoru önergesi, bir bakan aleyhine verilmişse, bu önergeyi takiben yapılan güven oylamasında, güvensizlik oyu verildiği takdirde, bakan, görevinden düşmüş sayılır. Bakanlar kurulunun tümü aleyhine verilen gensoru önergesini takiben yapılan güven oylamasında ise güvensizlik oyu verildiği takdirde, hükûmet düşmüş sayılır. Hemen belirtmek gerekir ki parlamento sandalyelerinin yarıdan fazlasına sahip olan bir hükûmeti veya bu tür bir hükûmetin bakanlarından birini, gensoru önergesiyle düşürmek mümkün değildir. Bu, ancak, hükûmet eden partinin parlamentodaki milletvekillerinin güvensizlik oyu vermesiyle mümkün olabilir. Bu ise uygulamada gerçekleşmesi mümkün olmayan bir ihtimaldir.

Yorumlar
  • 0 Yorum